Bidenin hallinto suhtautuu varauksella Xin aikeisiin Putinin tapaamisen edellä

Yhdysvaltain huolena on, että Venäjän ja Kiinan presidenttien kahdenvälinen tapaaminen saattaa syventää maiden välisiä suhteita.

Kiinan johtaja Xi Jinping (oik.) matkustaa maanantaina presidentti Vladimir Putinin vieraaksi Moskovaan Putinin kutsumana.

18.3. 3:28 | Päivitetty 18.3. 7:01

Kiinan johtaja Xi Jinping tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin maanantaina Moskovassa. Heidän on ennakkotietojen mukaan määrä keskustella muun muassa maiden välisten suhteiden kehittämisestä ja ”strategisesta yhteistyöstä Venäjän ja Kiinan välillä”.

Xi ilmoitti matkustavansa Moskovaan ”rauhan vuoksi”. Kiina on halunnut tarjota itsestään mielikuvaa mahdollisena rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa, kirjoittaa CNN.

Yhdysvaltain hallinto on hyvin skeptinen Xin tarkoitusperien suhteen. Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa vaan väittää, että Venäjää provosoitiin.

Valkoisen talon mukaan on hyvin tärkeää, että Xin ja Putinin kohtaamisesta ei välitetä Kiinan toivomaa rauhanneuvottelukuvaa.

”Kun he alkavat suunnitella esityslistaansa, haluamme selkeästi ilmaista, kuinka huolissamme olisimme kaikista Kiinan ehdotuksista, jotka olisivat yksipuolisia ja heijastaisivat vain Venäjän näkökulmaa”, Valkoisen talon tiedottaja John Kirby sanoi.

Näihin Kiinan ehdotuksiin voisi lukeutua Kirbyn mukaan tulitauko, joka tässä vaiheessa palvelisi Venäjän intressejä. Tulitauko antaisi Venäjälle mahdollisuuden koota joukkojaan uutta hyökkäystä varten.

”Tulitauko nyt olisi käytännössä Venäjän hyökkäyksen ratifiointi”, Kirby sanoi.

Yhdysvaltain huolena on, että Venäjän ja Kiinan presidenttien kahdenvälinen tapaaminen saattaa syventää maiden välisiä suhteita. Kasvavana huolena on, että Kiinan aktiivisempi puuttuminen sotaan voisi muuttaa sen dynamiikkaa tai ainakin pidentää sodan kestoa.

Kiina ei ole vielä ilmaissut suoria aikeita antaa Venäjälle aseapua, mutta yhdysvaltalaisen tiedustelutiedon mukaan siitä on käyty keskusteluja. Ensiviikkoisen tapaamisen uskotaan olevan mahdollisuus tällaisen ilmoituksen tekemiseen.

”Me seuraamme tätä tarkasti”, sanoi Bidenin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan aikaisemmin tällä viikolla.

”Venäjän intresseihin kuuluu tietysti yrittää vetää muita maita mukaan tähän konfliktiin. Mutta meidän [Yhdysvaltojen] kanta ei muutu.”

Yhdysvallat on aikaisemmin varoittanut Kiinaa vakavilla seuraamuksilla, mikäli se tarjoaa aseellista apua Venäjälle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat