Wyomingin osavaltio kielsi abortti­lääkkeiden käytön

Samaan aikaan Texasin osavaltiossa on käynnissä oikeusjuttu, jonka seurauksena aborteissa laajalti käytetty lääke voidaan kieltää kaikkialla Yhdysvalloissa.

”Abortti on terveydenhoitoa”, lukee mieltään osoittavien ihmisten kyltissä 15. maaliskuuta Amarillossa Texasissa.

18.3. 9:57

Yhdysvalloissa Wyomingin osavaltio on kieltänyt raskaudenkeskeytykseen tarkoitettujen lääkkeiden käytön. Lisäksi kiellettiin lääkkeiden määräys.

Asiasta uutisoivat uutistoimistot Reuters ja AFP. AFP:n mukaan Wyoming on ensimmäinen osavaltio, joka kieltää aborttilääkkeet.

Republikaanikuvernööri Mark Gordon allekirjoitti perjantaina lain, joka kieltää aborttilääkkeet osavaltiossa. Laki hyväksyttiin aiemmin tässä kuussa osavaltion lainsäädäntöelimissä.

Aiemmin maaliskuussa uutisoitiin, että Texasin osavaltiossa on käynnissä oikeusjuttu, jonka seurauksena aborteissa laajalti käytetty lääke voidaan kieltää kaikkialla Yhdysvalloissa. Valkoisen talon mukaan tämän seuraukset olisivat maalle tuhoisia.

Texasin oikeusjutussa on kyse mifepristonista, jota käytetään osana kahden aineen kuuria lääkkeellisissä raskaudenkeskeytyksissä. Yli puolet Yhdysvaltain aborteista tehdään mifepristonin avulla.

Wyomingissa allekirjoitetun lain mukaan on kiellettyä määrätä, jakaa, myydä tai käyttää mitä tahansa lääkettä abortin suorittamiseksi. Kielto ei kuitenkaan koske jälkiehkäisytabletteja.

Reutersin mukaan kielto ei myöskään koske sellaista hoitoa, jota tarvitaan naisen suojelemiseksi ”välittömältä vaaralta, joka olennaisesti vaarantaa hengen tai terveyden”. Lisäksi kiellon ulkopuolelle on rajattu ”luonnollisen keskenmenon hoito”.

Lain rikkomisesta voi olla seurauksena enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistus ja enintään 9 000 Yhdysvaltain dollarin (noin 9 200 euron) sakkorangaistus.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi kesäkuussa kaksi aborttioikeuden ydinpäätöstä: Roe vastaan Wade vuodelta 1973 ja Planned Parenthood vastaan Casey vuodelta 1992.

Kesäkuun päätös antoi jokaiselle osavaltiolle vallan päättää, miten ne rajoittavat tai eivät rajoita aborttia.

Tämän jälkeen oikeudelliset taistelut aborttioikeuksista ovat kiihtyneet Yhdysvalloissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat