Ruotsissa tavanomaista enemmän A-strepto­kokki-tartuntoja

Useat Euroopan maat ovat ilmoittaneet A-ryhmän streptokokin aiheuttamien vakavien infektioiden määrän kasvusta.

18.3. 15:05

Ruotsissa epätavanomaisen moni on saanut tänä vuonna streptokokki A -tartunnan, kertoo muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

SVT:n mukaan Ruotsissa viime kuukausina kymmenen ihmistä on kuollut bakteerin aiheuttamaan infektioon. Kuolleista kaksi on lapsia.

Ruotsin valtion­epidemiologi Anders Lindblom sanoo SVT:lle, että tavallisenakin vuonna nollasta kahteen lasta kuolee invasiiviseen A-streptokokki-infektioon. Invasiivinen tarkoittaa, että verestä tai selkäydinnesteestä otettu viljelynäyte on ollut positiivinen.

Heinäkuusta 2022 maaliskuun puoleenväliin 2023 Ruotsissa on todettu 480 invasiivista A-streptokokki-infektiota, SVT kertoo. Kansanterveysviranomaisen mukaan heinäkuun 2021 ja heinäkuun 2022 välisenä aikana todettiin 220 infektiota.

Lindblomin mukaan on vaikeaa sanoa, johtuuko tapausten määrän kasvu sattumasta vai siitä, että bakteeri olisi kehittynyt aggressiivisemmaksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti maaliskuun alussa, että viime vuoden loppupuolella ja kuluvan vuoden alussa useat Euroopan maat ovat ilmoittaneet lisääntyneestä määrästä vakavia A-ryhmän streptokokin aiheuttamia infektioita.

Tapausmäärien noususta ovat raportoineet ainakin Britannia, Irlanti, Ranska, Hollanti, Ruotsi ja Tanska.

THL:n mukaan myös Suomessa invasiivisten A-ryhmän streptokokki-infektioiden määrä on lisääntynyt.

Joulukuun loppupuolella uutisoitiin, että lähes sata ihmistä on kuollut vakavaan strepto­kokki-infektioon Britanniassa.

Suomessa pieni lapsi kuoli helmi–maaliskuun vaihteessa streptokokin aiheuttamaan tautiin Jyväskylän keskussairaalassa Novassa.

A-ryhmän streptokokki voi aiheuttaa vakavan, henkeä uhkaavan yleistyneen infektion, jolloin bakteeri leviää verenkierron välityksellä. Vakaviin infektioihin kuuluvat myös syvät ja nopeasti etenevät iho- tai pehmytkudos­infektiot, jolloin tauti on usein saanut alkunsa ihorikosta tai ihon paikallisesta tulehduksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat