Tutkija: Kotiyleisö tuskin innostuu Putinin Mariupolin-matkasta

Lauantaina Putin vieraili Krimin niemimaalla, jonka pakkoliitoksesta tuli kuluneeksi yhdeksän vuotta.

19.3. 11:19 | Päivitetty 19.3. 17:40

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vieraillut venäläisten valtaamassa Mariupolissa, kertoivat venäläiset uutistoimistot Tass ja Ria Novosti sunnuntaina. Vierailusta on julkaistu myös video.

Useat kansainväliset mediat ovat uutisoineet vierailusta, mutta sen todenperäisyyttä tai tarkkaa ajankohtaa ei ole pystytty varmentamaan riippumattomista lähteistä.

Ei siis voida tietää, kävikö Putin todella Mariupolissa, mutta se on vain sivuseikka, arvioi ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista.

”Tämä on niitä tilanteita, joissa se, mitä havaitsemme, on osa todellisuutta.”

Tieto Putinin vierailusta tuli vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) antoi Putinista pidätysmääräyksen perjantaina.

ICC:n mukaan on perusteltua uskoa, että Putin on ”henkilökohtaisesti vastuussa” lasten pakkosiirtoon Ukrainasta Venäjälle, mikä olisi sotarikos.

Lue lisää: Näin kansain­välinen pidätys­määräys kaventaa Putinin elämää

Moshes ei usko, että pidätysmääräyksellä on mitään tekemistä Putinin yllätysvierailun kanssa. Sen sijaan kyse on todennäköisesti Krimin pakkoliitoksen vuosipäivästä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin Sevastopolin venäläishallinnon johtajan Mihail Razvožajevin (vas.) ja metropoliitta Tihon Ševkunovin seurassa Krimin Sevastopolissa sijaitsevassa kulttuurikeskuksessa lauantaina.

Yhdeksän vuotta sitten Putin liitti Krimin laittomasti osaksi Venäjää. Tämän kunniaksi Putin vieraili lauantaina niemimaalla, ja Mariupolin-vierailun voi nähdä jatkumona merkkipäivän vietolle.

Venäjällä on ollut tapana muistaa Krimin pakkoliitosta vuosittaisilla juhlallisuuksilla, joihin on kuulunut esimerkiksi konsertteja ja puheita. Tänä vuonna perinteiset juhlamenot olisivat todennäköisesti olleet virhearvio, samalla kun ihmisiä kuolee taisteluissa, Moshes toteaa.

Venäjän joukot iskivät synnytyssairaalaan Mariupolissa 9. maaliskuuta 2022.

Kreml ilmoitti viime syksynä liittävänsä Ukrainassa miehittämänsä alueet itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti. Putin ei kuitenkaan ole suurhyökkäyksensä aikana tiettävästi vieraillut Donbasissa aiemmin.

Vierailut Krimillä ja Mariupolissa välittävät Moshesin mukaan yksinkertaisen viestin: Putin haluaa osoittaa, että alueet ovat osa Venäjää ja että Ukrainan on hyväksyttävä tämä, mikäli se haluaa edistää rauhanneuvotteluja.

Viesti ei kuitenkaan ole vakuuttava, hän jatkaa.

”Ainoa, millä todella on väliä, on taistelukentän todellisuus. Ja taisteluissa Venäjä on todella kaukana menestyksen ilmentämisestä.”

”Mutta samalla emme voi sanoa, että Venäjä olisi häviämässä sodan. Venäjä tekee, mitä tekee.”

Krimiä ja Mariupolia yhdistää, että ne molemmat muistuttavat Putinin näkökulmasta Venäjän onnistumisista. Krimin pakkoliitos vuonna 2014 oli Venäjällä valtavan suuri asia, jota murska­enemmistö venäläisistä kannatti, Moshes kuvailee.

Suhtautuminen Mariupoliin ei ole yhtä henkilökohtaista, mutta kaupungin valtaus on tästä huolimatta Venäjän suurhyökkäyksen suurin saavutus. Alun perin vajaan puolen miljoonan asukkaan Mariupol oli ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainan kymmenenneksi suurin kaupunki.

Mariupolin symbolinen merkitys on suuri. Venäjä piiritti sen pian hyökkäyksensä alettua, ja kaupungin kiivaista puolustustaisteluista tuli ukrainalaisten vastarinnan tunnus.

Mariupol kesti ennen lopullista kaatumista yli 80 päivää. Viikkokausia Ukrainan viimeinen linnake kaupungissa oli Azovstalin terästehdas. BBC:n mukaan Putin vieraili myös konserttisalissa, jossa pidettiin terästehtaan puolustajien oikeudenkäyntejä.

Siviilien suojanaan käyttämä Mariupolin draamateatteri Venäjän pommituksen jälkeen 18. maaliskuuta 2022.

Putinin kotiyleisö Venäjällä on tuskin vierailuista erityisen innoissaan, Moshes arvioi. Huomionarvoista on, että Krimin pakkoliitoksesta ja Mariupolin valtaamisesta on jo molemmista vierähtänyt aikaa.

”Ne, jotka kannattavat erikoisoperaatiota, haluavat kuulla uusista onnistumisista. He eivät halua kuulla ainoastaan vanhoista onnistumisista.”

Lue lisää: Venäjä valtasi Mariupolin, mutta käytännössä siitä ei jäänyt mitään jäljelle – Kuvat näyttävät 80 päivän aikana tapahtuneen perusteellisen tuhon

Tuoreet onnistumiset ovat kuitenkin olleet kortilla. Niinpä Putinin kerrotaan lentäneen Mariupoliin helikopterilla, kiertäneen kaupungissa autolla ja puhuneen paikallisten kanssa.

Putinin väitetään myös vierailleen asukkaiden kotona ja puhuneen miehityshallinnon paikallisviranomaisten kanssa kaupungin jälleenrakentamisesta.

Mariupol on kärsinyt valtavaa tuhoa Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan. Maaliskuun 2022 alussa kaupungista katkaistiin vesi, sähkö ja lämpö.

Alle kolmessa kuussa kaupunki pommitettiin raunioiksi. Vaikka Venäjä väitti kohdistavansa iskunsa vain sotilaskohteisiin, se pommitti Mariupolissa myös esimerkiksi synnytyssairaalan ja draamateatterin, jonka edustalla luki isoin kirjaimin ”lapsia”.

Mariupolissa kuolleiden määrästä on vain arvioita. BBC kertoo, että ukrainalais­viranomaisten mukaan Mariupolissa olisi kuollut yli 20 000 ihmistä.

YK:n arvion mukaan kaupungissa olleista rakennuksista 90 prosenttia vaurioitui taisteluissa, ja noin 350 000 ihmistä pakeni kaupungista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat