Saudi-Arabian kuningas kutsui Iranin presidentin vierailulle

Iran ja Saudi-Arabia sopivat viime viikolla suhteiden palauttamisesta maidensa välille seitsemän vuotta niiden katkeamisen jälkeen.

Iranin ja Saudi-Arabian diplomaattisuhteet katkesivat vuonna 2016. Kuvassa Iranin (vas.) ja Saudi-Arabian liput.

19.3. 17:57

Saudi-Arabian kuningas Salman on kutsunut Iranin presidentin Ebrahim Raisin vierailulle Riadiin, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Iranin presidentinkanslian poliittisista asioista vastaava virkamies Mohammed Jamshidi kertoi Raisin olleen ”tyytyväinen” saatuaan kutsun.

”Raisi otti kutsun vastaan ja korosti Iranin valmiutta laajentaa yhteistyötä”, Jamshidi kertoi Twitterissä.

Iran ja Saudi-Arabia ilmoittivat 10. maaliskuuta halukkuudestaan palauttaa diplomaattisuhteet lähes seitsemän vuotta niiden katkeamisen jälkeen.

Päätös tehtiin maiden tapaamisessa Kiinan pääkaupungissa Pekingissä. Kiina on kertonut halukkuudestaan toimia prosessissa tärkeänä välikätenä.

Diplomaattisuhteet on tarkoitus palauttaa kahden kuukauden kuluessa, Iranin valtionmedia IRNA kertoi. Myös saudimedia vahvisti sopimuksen.

Iranin ja Saudi-Arabian diplomaattiset suhteet katkesivat vuonna 2016, kun Saudi-Arabia teloitti šiialaisen papin Nimr al-Nimrin. Sen jälkeen mielenosoittajat hyökkäsivät Saudi-Arabian lähetystöön Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Maat ovat olleet myös mukana sodassa Jemenissä vastakkaisilla puolilla, jossa Saudi-Arabia on tukenut maan kansainvälisesti tunnustettua hallitusta ja Iran kapinallisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat