Kiinan Xi saapui Moskovaan – Ukraina: Kiinan tulee käyttää vaikutus­valtaansa sodan lopettamiseksi

Kiinan ja Venäjän lähentyminen on huolestuttanut länsimaita, sillä Kiinan pelätään tukevan Venäjää sen hyökkäyssodassa Ukrainassa.

| Päivitetty

Kiinan johtaja, presidentti Xi Jinping aloittaa maanantaina vierailunsa Venäjällä, missä ohjelmassa on tapaamisia presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Xi saapui Moskovaan noin kello 12 Suomen aikaa. Hän on Venäjällä maanantaista keskiviikkoon.

Saapuessaan Venäjälle Xi ylisti maiden yhteistyötä kehumalla Venäjää ja Kiinaa luotettaviksi kumppaneiksi toisilleen.

”Olen vakuuttunut, että vierailu on hedelmällinen ja antaa uutta vauhtia Kiinan ja Venäjän suhteiden terveelle ja vakaalle kehitykselle”, Xi sanoi toimittajille lentoasemalla uutistoimisto AFP:n mukaan.

Xi vieraili Venäjällä edellisen kerran vuonna 2019, ennen koronaviruspandemiaa ja Venäjän Ukrainassa käynnistämää hyökkäyssotaa, mutta johtajat ovat tavanneet tämän jälkeen muun muassa Kiinassa ja Keski-Aasiassa.

Kremlin mukaan Xin ja Putinin on määrä keskustella maiden strategisen yhteistyön ja kumppanuuden tiivistämisestä. Pohjalla on vuonna 2022 annettu yhteisjulistus, jossa Xi ja Putin vain hieman ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan luonnehtivat, ettei Venäjän ja Kiinan ystävyys tunne mitään rajoja.

Kremlin mukaan johtajat aikovat allekirjoittaa Moskovassa yhteisjulistuksen maiden suhteiden ”uudesta aikakaudesta”.

Maanantaina Xin vierailulla on luvassa lounas Putinin kanssa. Tiistaina johtajat käyvät viralliset neuvottelunsa, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov avasi aikatauluja viime viikolla.

Myös Venäjän puolustus­ministeri Sergei Šoigu osallistuu ”sotilas-teknilliseen yhteistyöhön” liittyviin keskusteluihin.

Kiina on aiemmin ilmoittanut halukkuudestaan toimia rauhanvälittäjänä Venäjän ja Ukrainan välillä. Putin toisti sunnuntaina olevansa kiitollinen Kiinan pyrkimyksistä. Asiasta kertoivat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Kiina on luonnehtinut Xin vierailua Venäjällä ”matkaksi rauhan puolesta”. Maa on pyrkinyt luomaan itsestään kuvaa neutraalina osapuolena yli vuoden jatkuneen sodan ajan.

Helmikuussa sodan vuosipäivänä Kiina julkaisi ristiriitaisen vastaanoton saaneen 12-kohtaisen suunnitelmansa, jossa se esitti poliittisia ratkaisuja sodan päättämiseksi. Venäjän suurena tukijamaana Kiina ei kuitenkaan ole tuominnut sotatoimia, vaan on pikemmin pyrkinyt ymmärtämään Venäjän esittämiä huolia Naton laajentumisesta. Kiina on kuitenkin ottanut voimakasta etäisyyttä Venäjään silloin, kun tämä on ottanut esille ydinaseen käytön.

Putin kehui Kiinan ja Venäjän välisten suhteiden olevan ”paremmat kuin kylmän sodan aikaiset poliittiset ja sotilaalliset liitot”.

Ukrainan ulkoministeriön edustaja Oleg Nikolenko kommentoi Reutersin mukaan Xin vierailua toteamalla odottavansa siitä, että Kiina käyttää vaikutusvaltaansa sodan lopettamiseksi.

Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvoston johtaja Oleksi Danilov toteaa Twitterissä, että Kiinan ”rauhansuunnitelman” pitäisi lähteä liikkeelle siitä, että Venäjä vetää joukkonsa Ukrainasta.

”Ensimmäinen ja tärkein asia on Venäjän joukkojen antautuminen tai vetäytyminen kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan mukaisesti, jotta suvereniteetti, itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus palautetaan”, hän kirjoittaa.

Kiinan ja Venäjän lähentyminen on huolestuttanut länsimaita, sillä Kiinan pelätään tukevan Venäjää sen hyökkäyssodassa Ukrainassa. Länsimaat ovat varoittaneet Kiinaa Venäjän sodan tukemisen seurauksista.

Venäjän-matkansa jälkeen Xin on uskottu hakeutuvan yhteyteen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa, mutta Kiina ei ole tätä vahvistanut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat