Pääministeri hajotti parlamentin Thaimaassa

Pääministeriksi tarjolla tulevissa vaaleissa jo kolmatta kertaa Shinawatran suvun jäsen.

Pääministeri Prayut Chan-o-cha on hajottanut Thaimaan parlamentin.

Thaimaassa maan pääministeri Prayut Chan-o-cha on hajottanut parlamentin. Thaimaassa pidetään parlamenttivaalit toukokuussa, kerrotaan maan virallisessa lehdessä.

Vaaliviranomaiset vahvistavat vaalipäivän myöhemmin, mutta todennäköisimmät vaihtoehdot ovat 7. tai 14. toukokuuta. Vaalien on jo jonkin aikaa uumoiltu olevan tulossa, ja epävirallinen kampanjointi on ollut käynnissä viikkoja.

Paetongtarn Shinawatra

68-vuotiaan pääministerin päävastustaja tulevissa vaaleissa on Paetongtarn Shinawatra, jonka sisaren Yingluckin Prayut syrjäytti noustessaan valtaan vuoden 2014 sotilas­vallan­kaappauksessa. Naisten isä Thaksin Shinawatra toimi Thaimaan pääministerinä vuosina 2001–2006. Thaksin Shinawatra elää nykyisin maanpaossa.

Mielipidemittausten mukaan Paetongtarn Shinawatra olisi äänestäjien suosikki seuraavaksi pääministeriksi. Shinawatran Pheu Thai -puolue oli niin ikään mielipidemittausten suosituin puolue.

Paetongtarn Shinawatran mukaan puolue tavoitteleekin veret seisauttavaa vaalivoittoa, jotta edellisten, vuonna 2019 pidettyjen vaalien tapahtumat eivät toistuisi. Tuolloin puolue sai eniten paikkoja parlamenttiin, mutta ei silti päässyt hallitukseen.

Armeijan vuonna 2017 laatiman perustuslain mukaan pääministerin valitsevat yhdessä 500 kansanedustajaa ja 250 senaattoria. Senaattorit ovat kaikki armeijan nimittämiä.

Uuden pääministerin nimen odotetaan näillä näkymin olevan selvillä heinäkuussa.

Sotilaat ovat olleet herkkiä puuttumaan asioihin Thaimaassa. Maassa on ollut pitkälle toistakymmentä sotilasvallankaappausta sen jälkeen kun maa siirtyi kuningasvallasta perustuslailliseen monarkiaan vuonna 1932.

Thaimaan parlamentin rakennus sijaitsee pääkaupunki Bangkokissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat