Ranskan hallitus selvisi täpärästi luottamus­äänestyksestä eläkeiän nostosta, uudet mellakat alkoivat

Opposition epäluottamuslauseet kaatuivat, ja lisää levottomuuksia on luvassa.

| Päivitetty

Ranskan pääministerin Elisabeth Bornen hallitus sai maanantai-iltana parlamentilta luottamuslauseen täpärällä yhdeksän äänen erolla. Oppositio yritti kaataa hallituksen ja samalla epäsuositun eläkeuudistuksen.

Epäluottamuslauseesta äänestettiin sen jälkeen, kun presidentti Emmanuel Macron ilmoitti aikeista nostaa kansalaisten eläkeikää 62 vuodesta 64 vuoteen ilman parlamentin äänestystä, mihin perustuslaki antaa mahdollisuuden.

Mielenosoitukset ovat raivonneet ympäri Ranskaa jo viiden päivän ajan kansalaisten protestoidessa eläkeiän korotusta vastaan. Ammattiyhdistysliike on käärmeissään ja muun muassa öljynjalostamot ja Pariisin jätehuolto ovat lakossa.

”Tapaamme kadulla!” huudettiin parlamentin vasemmiston riveistä, kun epäluottamuslause kaatui.

Uutistoimisto Reutersin mukaan uudet mellakat alkoivat Pariisissa heti äänestyksen jälkeen ja poliisi käytti kyynelkaasua.

Pelkästään Pariisissa yhteensä 101 ihmistä on otettu kiinni mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välisissä yhteenotoissa, poliisi sanoi.

Uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan jotkut mielenosoittajat sytyttivät roskakasoja tuleen ja ottivat yhteen poliisin kanssa. Poliisi vastasi tyhjentämällä joitakin alueita kyynelkaasulla.

Vastaavia tapahtumia on raportoitu myös muissa Ranskan kaupungeissa kuten Dijonissa ja Strasbourgissa.

Uusia lakkoja ja muita mielenilmauksia on ollut suunnitteilla torstaille, ja esimerkiksi julkinen liikenne on monin paikoin pysähtymässä.

Eläkeuudistusta vastustaneet kansanedustajat toivat mielipiteensä esiin protestilapuilla parlamentin epäluottamusäänestyksen jälkeen.

Epäluottamuslauseista tehtiin kaksi esitystä. Ensimmäisenä äänestettiin pienen keskustalainen UDI-puolueen aloitteesta, joka kaatui äänin 287-278. Heti perään myöhemmin illalla äänestettiin vielä Marine Le Penin laitaoikeistolaisen Kansallinen liittouman esittämästä epäluottamuslauseesta. Se kaatui selvin numeroin.

”Hallituksen kaataminen on ainut keino estää sosiaalinen ja poliittinen kriisi”, UDI-puolueen johtaja Charles de Courson sanoi ennen äänestystä uutistoimisto AFP:lle. ”Jos jatkamme tällaista päätöksentekoa, ei kukaan kontrolloi enää yhtään mitään ja juuri sitä ovat kaikki ay-johtajatkin sanoneet.”

Ranskalaisessa järjestelmässä pääministeri on presidentin renki, joten äänestyksessä oli kyse luottamuksesta Macroniin.

Sunnuntaina julkaistun Ifop-barometrin mukaan viime kesänä toiselle kaudelle valitun presidentin kannatus on nyt alle 30 prosenttia. Näin alhaalla Macronin kannatus oli edellisen kerran vuonna 2019, niin sanottujen keltaliivien protestien aikaan.

Pääministeri Bornen tulevaisuus on tarkkailijoiden mukaan luottamuslauseesta huolimatta vaakalaudalla.

Ranskan presidentit ovat yrittäneet eläkeiän nostoa presidentti Jacques Chiracin ensimmäisen presidenttikauden alusta 1995 lähtien heikolla menestyksellä. Presidentti Nicolas Sarcozy tosin onnistui nostamaan yleisen eläkeiän 60 ikävuodesta 62 vuoteen vuonna 2010.

Oikaisu 21.3. kello 16:00: Muutettu Chiracin eläkeuudistusyrityksen ajankohtaa ja lisätty tieto eläkeiän nostosta vuonna 2010:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat