Xi ja Putin aloittivat keskustelut Ukrainasta, USA vetosi Kiinan presidenttiin

Presidenttien tapaaminen Moskovassa alkoi keskinäisillä kehuilla.

| Päivitetty

Kiinan presidentti Xi Jinping aloitti maanantaina kolmipäiväisen vierailunsa Moskovassa. Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tapaamisen aluksi olevansa valmis keskustelemaan Kiinan Ukrainaa koskevasta rauhanaloitteesta, kertoo uutistoimisto AFP.

Kiina julkisti helmikuussa linjapaperin, jossa se hahmotteli näkemystään Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Paperi toisti Putinin ennen hyökkäystä toisteleman iskulauseen, jonka mukaan ”yhden maan turvallisuutta ei saa edistää toisen maan kustannuksella”. Tällä Putin viittasi sotilasliitto laajenemiseen.

Samalla Kiina korosti, että kansainväliset pakotteet ”luovat vain uusia ongelmia”. Toisaalta Kiinan linjauksen mukaan kaikkien maiden ”suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta” tulee kunnioittaa. Venäjän hyökkäystä Kiina ei kuitenkaan ole tuominnut vaan on vakuuttanut ”rajatonta ystävyyttä”.

Presidenttien tapaaminen alkoi maanantaina tämän rajattoman ystävyyden hengessä. Xi kertoi Putinille uutistoimisto Reutersin mukaan olevansa vakuuttunut, että Putin nauttii Venäjän kansan luottamusta ensi vuoden presidentinvaalien alla. Xi nimitti Putinia ”rakkaaksi ystäväkseen”.

”Meillä on runsaasti yhteisiä tehtäviä ja päämääriä”, Putin puolestaan sanoi vieraalleen. ”Kiina on tehnyt muutaman viime vuoden aikana valtavan harppauksen eteenpäin ja tämä on herättänyt koko maailmassa sekä mielenkiintoa että valitettavasti myös kateutta.”

Kiinan presidentti Xi Jinping aloitti maanantaina kolmipäiväisen vierailunsa Moskovassa Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraana.

Yhdysvallat puolestaan vetosi maanantai-iltana Kiinan presidenttiin, jotta tämä vaatisi Putinia kunnioittamaan Ukrainan koskemattomuutta ja lopettamaan hyökkäyksensä.

Valkoisen talon turvallisuusasioiden puhemies John Kirby sanoi tiedotustilaisuudessa Washingtonissa, että Yhdysvallat pelkää Kiinan vaativan edelleen pelkää tulitaukoa Ukrainaan. Tulitauko jättäisi Venäjän joukot Ukrainan maaperälle.

Maanantaina alkanut Xin Moskovan-matka on Kiinan presidentin ensimmäinen vierailu Venäjälle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan runsas vuosi sitten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat