Kuivuus tappoi kymmeniä­tuhansia pikku­lapsia viime vuonna Somaliassa

Somalia on kohdannut jo viisi epäonnistunutta sadekautta. Tutkijat pelkäävät, että nykyinen kuivuuskausi osoittautuu viime vuosien kuivuuskausia tuhoisammaksi.

Aliravittu lapsi joi vettä sairaalassa Somalian Mogadishussa tammikuussa 2018.

Erittäin pitkään jatkunut kuivuus tappoi noin 43 000 ihmistä Somaliassa viime vuoden aikana. Kuolleista noin puolet oli alle viisivuotiaita lapsia.

Näin arvioivat tutkijat, jotka yrittävät ensimmäistä kertaa määritellä kuivuuden aiheuttamien tuhojen laajuutta. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Tutkijat uskovat, että vuonna 2021 alkanut kuivuuskausi osoittautuu lopulta edellistä kahta vakavammaksi. Somaliaa koetteli vakava kuivuus myös vuosina 2011–2012 ja 2016–2017. Esimerkiksi vuonna 2011 Somaliassa kuoli kuivuusjakson seurauksena noin 260 000 ihmistä.

Nyt Somalia, kuten myös naapurit Kenia ja Etiopia, on kohdannut jo viisi epäonnistunutta sadekautta.

Kuivuus koettelee erityisesti lapsia. Vesipula lisää esimerkiksi riskiä ripulista, joka on hengenvaarallinen pikkulapsille. Erilaiset taudit leviävät likaisen veden mukana, ja vedenpuute johtaa myös sadon ja karjan kuolemaan.

Koko Afrikan sarvessa kärsitään tällä hetkellä pahimmasta kuivuudesta vuosi­kymmeniin. Pahin tilanne on Somaliassa; siellä on arvioitu, että nälänhädästä kärsii noin 4–6 miljoonaa maan asukasta. Noin puolet somalialaisista tarvitsee humanitaarista apua kuivuuden ja konfliktien takia.

Kuivuus on myös johtanut siihen, että miljoonat somalialaiset ovat maan sisäisiä pakolaisia.

YK arvioi maanantaina julkaistussa tutkimuksessaan, että kuivuus saattaa johtaa Somaliassa 135 kuolemaan päivässä tammikuun ja kesäkuun välillä.

Viimeisimpien arvioiden mukaan myös kuudes sadekausi tulee epäonnistumaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat