Selvitys: Suur-Lontoon poliisitoimi on rakenteellisesti rasistinen ja seksistinen

Selvitys tilattiin sen jälkeen, kun virassa ollut poliisi tuomittiin lontoolaisen Sarah Everardin raiskauksesta ja murhasta elinkautiseen vankeuteen vuonna 2021.

Selvitystä johtanut Louise Casey saapui tiedotustilaisuuteen Lontoossa maanantaina.

Britannissa tuore selvitys paljastaa, että Suur-Lontoon poliisitoimi (MPS) on rakenteellisesti rasistinen, seksistinen ja homofobinen. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Selvitys tilattiin vuonna 2021 sen jälkeen, kun virassa ollut poliisi tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen lontoolaisen Sarah Everadin raiskauksesta ja murhasta. Kyseessä oli kuitenkin vain yksi MPS:ää koskenut rikospaljastus, jotka olivat kohdistuneet nimenomaan naisiin.

Lue lisää: Brittipoliisi tuomittiin elin­kautiseen Sarah Everardin murhasta

”Organisaation sisällä on rakenteellista rasismia, seksismiä ja homofobiaa suhteessa siihen, miten työntekijöitä ja poliiseja kohdellaan, sekä organisaation ulkopuolella suhteessa siihen, miten yhteisöjä valvotaan”, raportissa sanotaan.

Selvitystä johtaneen, Britannian parlamentin ylähuoneen jäsenen Louise Caseyn mukaan epäonnistumiset MPS:ssä ovat ”ankaria”. Niiden korjaamiseksi tarvitaan hänen mukaansa radikaaleja uudistuksia.

Jo vuonna 1999 tehty selvitys osoitti, että MPS oli rakenteellisesti rasistinen.

Tuoreen selvityksen mukaan Britannian poliisivoimia ohjaava periaate, eli että poliisi nauttii yleisön ja yhteisön jäsenten suostumusta tehdessään töitä, ei toteudu MPS:ssä. Suurimpana ongelmana tässä on poliisitoimen jatkuva kiistäminen koskien ongelmien laajuutta.

”Olemme pettäneet lontoolaiset ja olemme pettäneet oman etulinjamme jäsenet, ja tämä selvitys maalaa siitä selvän kuva – – olen syvästi pahoillani”, MPS:n johtaja ja Britannian korkea-arvoisin poliisipäällikkö Mark Rowley sanoi.

Selvityksessä tuodaan esille myös korjaustoimia, kuten naisten suojeluun erikoistuneen palvelun perustaminen ja lapsia koskevan strategian uudistaminen. Viime syksynä julkaistun väliraportin mukaan MPS:llä kesti keskimäärin 400 vuorokautta selvittää poliisejaan kohtaan ilmoitettuja virkavirhe-epäilyjä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat