Yhdysvallat aikoo julkaista tiedustelu­palvelun asiakirjoja pandemian alkuperästä

Kiina on toistuvasti kieltänyt mahdollisuuden, että koronaviruspandemia olisi saanut alkunsa laboratoriovuodosta Wuhanissa.

Presidentti Joe Bidenin allekirjoittaman lain ajatuksena on tuoda julkisuuteen tietoja mahdollisista yhteyksistä pandemian alun ja Kiinan Wuhanissa sijaitsevan laboratorion välillä. Wuhanin virologian instituutti kuvattuna helmikuussa 2021.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti maanantaina lain, joka edellyttää turvaluokituksen poistamista tiedustelupalvelun asiakirjoilta, jotka koskevat koronapandemian alkuperää.

Lain ajatuksena on tuoda julkisuuteen tietoja mahdollisista yhteyksistä koronavirus­pandemian alkamisen ja Kiinan Wuhanissa sijaitsevan laboratorion välillä.

”Meidän on päästävä koronapandemian alkulähteille, mikä sisältää mahdolliset yhteydet Wuhanin virologian instituuttiin”, Biden sanoi lausunnossa.

Presidentin mukaan uuden lain myötä hänen hallintonsa poistaa turvaluokituksia ja jakaa asiasta niin paljon tietoa kuin mahdollista.

Biden lisäsi, että tultuaan valtaan 2021 hän on ohjannut tiedusteluyhteisön käyttämään kaikki mahdolliset keinot asian tutkimiseksi.

Uusi laki on poliittinen riski Bidenille, joka yrittää luovia paremmille vesille hankalassa suhteessa Kiinan johtajaan Xi Jinpingiin. Kiina on toistuvasti kieltänyt mahdollisuuden, että koronapandemia olisi saanut alkunsa laboratoriovuodosta Wuhanissa. Yhdysvaltain terveysviranomaiset ja tiedusteluyhteisö ovat olleet erimielisiä siitä, levisikö pandemia ihmisiin eläimistä vai laboratoriovuodon seurauksena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat