Putin matkustaa vastavierailulle Kiinaan jo tänä vuonna

Yksi Xin ja Putinin keskustelunaiheista oli Kiinan ristiriitaisen vastaanoton saanut 12-kohtainen suunnitelma Ukrainan sodan päättämiseksi.

| Päivitetty

Kiinan johtaja Xi Jinping on poistunut Moskovasta. Asiasta uutisoi muun muassa venäläinen uutistoimisto Tass. Xi oli Venäjällä kolmipäiväisellä vierailulla.

Tiistaina Xi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin aloittivat viralliset neuvottelunsa. Putin otti iltapäivällä Xin vastaan Kremlin juhlavassa salissa, missä he kuuntelivat maiden kansallislaulut.

Paikalla neuvotteluissa olivat isäntien puolelta myös muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrov ja puolustusministeri Sergei Šoigu.

Putinin avustaja Juri Ušakov kertoi toimittajille tiistaina illansuussa, että Putin matkustaa vastavierailulle Pekingiin vielä tämän vuoden aikana. Asiasta kertoo Tass. Xi kutsui Putinin Kiinaan jo vierailunsa alussa maanantaina.

Kiinan johtaja Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tiistaina Moskovassa.

Tiistaina Xillä oli tapaaminen myös Venäjän pääministerin Mihail Mišustinin kanssa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Xi ylisti naapurusmaiden mahtia ja strategista kumppanuutta. Hän sanoi myös pääministerinsä Li Qiangin jatkavan maiden ”moni­puolisen strategisen yhteistyön asettamista etusijalle”.

Yksi Xin ja Putinin keskustelunaiheista oli Kiinan helmikuussa sodan vuosipäivänä julkaisema, ristiriitaisen vastaanoton saanut 12-kohtainen suunnitelma Ukrainan sodan päättämiseksi.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan keskustelut ovat olleet ”kattavia” ja ”vakavia”.

Putin sanoi perehtyneensä huolella ja ”kunnioittavasti” Kiinan suunnitelmaan.

Kiinan presidentin näyttävässä vierailussa Venäjälle on ensi sijassa kyse molempien maiden halusta viestiä strategisesti lännen suuntaan, sanoo erikoistutkija Matti Puranen Maanpuolustus­korkeakoulusta.

Hänen mukaansa tällaiset tapaamiset ja viestintä keskinäisistä suhteista ovat kyenneet luomaan jonkinlaista pelotetta.

”Se on toiminut ihan hyvin jo vuosikausia, joten mitä sitä muuttamaan. En usko, että Kiinalla on tässä mitään intressiä sen syvemmälle mennä”, Puranen sanoo.

Hän ei pane paljoa käytännön merkitystä Xin puheille Kiinan ja Venäjän strategisesta kumppanuudesta. Mailla on ollut tällaisella nimellä kutsuttu suhde jo parikymmentä vuotta, mutta niin on edelleen muodollisesti myös Kiinalla ja Ukrainalla.

”Se [strateginen kumppanuus] ei vielä itsessään tarkoita mitään konkreettista.”

Xin vierailu alkoi maanantaina epävirallisella keskustelulla, jota käytiin venäläismedian mukaan neljän ja puolen tunnin ajan.

Sekä Putin että Xi ylistivät maanantaina maiden läheisiä välejä, ja Putin sanoi mailla olevan monia yhteisiä intressejä.

Venäjän valtiollisen uutistoimiston välittämä kuva Kiinan johtajan Xi Jinpingin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisesta maanantailta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat