Mellakat eivät laannu: kolme poliisia loukkaantui vakavasti

Ranskassa on osoitettu jo päivien raivokkaasti mieltä uudistusta vastaan. Macronin hallitus selvisi maanantaina niukasti kahdesta epäluottamus­äänestyksestä.

Ammattiliitot vastustavat eläkelakien muutoksia jyrkästi. Lain vastustajat tukkivat teollisuusalueelle johtavan tien tiistaina Le Havressa Luoteis-Ranskassa.

| Päivitetty

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron vastaa keskiviikkona toimittajien kysymyksiin eläkelakien muutoksista suorassa televisiolähetyksessä. Asiasta kertoi presidentinkanslia tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Macronin hallitus runnoi väkisin läpi uudistuksen, joka muun muassa nostaa eläkeiän 62 vuodesta 64 vuoteen ja pidentää aikaa, jonka ihmisten on oltava työelämässä saadakseen täyden eläkkeen.

Esitystä ei viety lainkaan parlamentin alahuoneen äänestykseen, koska se ei olisi mennyt läpi, vaan se hyväksyttiin perustuslain kiistanalaisen pykälän avulla.

Macronin hallitus selvisi sen jälkeen niukasti kahdesta epäluottamuslause­äänestyksestä maanantaina.

Lue lisää: Ranskan hallitus selvisi täpärästi luottamus­äänestyksestä eläkeiän nostosta, uudet mellakat alkoivat

Macronin on määrä tavata tiistaina pääministeri Elisabeth Borne, parlamentin ylä- ja alahuoneen puhemiehet sekä oman puolueensa kansanedustajia.

Ammattiliitot vastustavat eläkelakien muutoksia jyrkästi. Useissa Ranskan kaupungeissa oli maanantaina levottomuuksia, kun hallitusta vastustavat mielenosoittajat ja poliisit ottivat yhteen. Pariisissa toistasataa ihmistä otettiin kiinni yhteenottojen seurauksena.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet isoina jo kuuden päivän ajan.

Tiistaina poliisi ampui kyynelkaasua mielenosoittajia päin, ranskalainen tv-kanava BFM kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Protestoijat olivat kerääntyneet Exxon Mobilin öljynjalostamolle Fos-sur-Meriin Etelä-Ranskaan.

BFM:n lähetyksessä öljynjalostamon edusta verhoutui kyynelkaasuun joidenkin mielenosoittajien heitellessä esineitä poliisiriveihin. Uutistoimisto Reutersin mukaan öljynjalostamon mellakoissa loukkaantui vakavasti kolme poliisia.

Uusia lakkoja ja muita mielenilmauksia on ollut suunnitteilla torstaille, ja esimerkiksi julkinen liikenne on monin paikoin pysähtymässä.

Laitaoikeiston oppositiopuolueet ovat puolestaan ilmoittaneet harkitsevansa eläkelakiprosessin viemistä perustuslakituomioistuimeen.

Eläkelaeista syntynyt kaaos voi myös vielä kaataa pääministeri Bornen, joka ei onnistunut saamaan lakiesityksen taakse enemmistöä parlamentissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat