Palestiinalaisia ei ole olemassa, sanoi israelilais­ministeri – Useat maat tuomitsivat

Äärioikeistolainen ministeri Smotrich haaveili aiemmin tässä kuussa palestiinalaisen kaupungin tuhoamisella.

Valtiovarainministeri Bezalel Smotrich hallituksen kokouksessa Jerusalemissa 23. helmikuuta.

Israelin valtiovarainministerinä toimiva äärioikeistolainen, Uskonnollinen sionismi -puolueen johtaja Bezalel Smotrich sanoi viikonloppuna, ettei palestiinalaisia ole olemassa.

”Mikä kieli palestiinalaisilla on? Onko koskaan ollut palestiinalaista valuuttaa? Onko heillä historiaa tai kulttuuria? Heillä ei ole mitään. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin palestiinalaiset ihmiset”, Smotrich sanoi puheessaan Pariisissa. Puheesta uutisoivat lukuisat mediat.

Smotrichin mukaan ajatus palestiinalaisista luotiin arabien keskuudessa vain ja ainoastaan vastustamaan juutalaisia.

Smotrichin avoimen vihamielisistä kommenteista ovat älähtäneet useat maat, muiden muassa Ranska ja Yhdysvallat.

Ranskan ulkoministeriö kuvaili kommentteja vastuuttomiksi.

”Vaadimme Israelin korkeissa asemissa toimivia ihmisiä osoittamaan arvokkuutta, kunnioittamaan muita ja pidättäytymään lausunnoista, jotka voivat omaltaan edesauttaa jännitteiden eskaloitumista”, ministeriö totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

YK:n pääsihteerin tiedottaja Farhan Haq piti Smotrichin kommentteja haitallisina ja totesi, että palestiinalaisia ihmisiä ”on tietenkin” olemassa.

Jordanian ulkoministeri Ayman Safadi totesi ykskantaan kommenttien olevan rasistisia.

”Nämä lausunnot ovat provosoivia ja rasistisia, ja vaadimme kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan ne", Safadi sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Myös Israelin vankka liittolainen Yhdysvallat otti kommentteihin kantaa John Kirbyn suulla. Puolustusministeriön lehdistösihteeri Kirby sanoi Yhdysvaltain vastustavan vastaavaa retoriikkaa.

”Se on myös äärimmäisen haitallista jännitteiden vähentämisessä ja kahden valtion mallin edistämisessä”, Kirby sanoi CNN:n mukaan.

Smotrich on aiemminkin tässä kuussa sanonut vihamielisiä asioita palestiinalaisista.

Kaksi nuorta siirtokuntalaista ammuttiin autoonsa Israelin miehittämällä Länsirannalla sijaitsevassa Huwarassa helmikuun lopulla. Smotrich sanoi, että ”luulen, että Huwara pitää tuhota”.

Myöhemmin hän pahoitteli sanavalintaansa.

”On mahdollista, että käytin väärää sanaa”, Smotrich muotoili.

Muun muassa YK:n ihmisoikeuksista vastaava johtaja Volker Türk tuomitsi Smotrichin kommentit käsittämättömäksi yllytykseksi väkivaltaan ja vihamielisyyteen.

Smotrichin vastuulle Israelin hallituksessa kuuluvat muun muassa Länsirannan siirtokunnat. Hän itse kuuluu niihin satoihin tuhansiin juutalaisiin, jotka asuttavat YK:n laittomiksi toteamia siirtokuntia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat