Kiinan presidentti Xi lähti Venäjältä

Keskiviikkona julkaistun tiedotteen mukaan Xi ja Putin allekirjoittivat tapaamisen yhteydessä maiden yhteisen julkilausuman.

Kiinan presidentti Xi Jinping lähdössä Vnokovon lentokentältä keskiviikkona.

Kiinan presidentti Xi Jinping on lähtenyt Venäjältä kolmipäiväisen valtio­vierailunsa jälkeen. Uutistoimisto AFP:n mukaan Xin kone lähti Moskovan Vnukovon lentokentältä keskiviikko­aamuna.

AFP:n mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Xi ylistivät maiden suhteiden ”uutta aikakautta” vierailun päätteeksi ja keskustelivat muun muassa Kiinan ehdotuksista Ukrainan konfliktin lopettamiseksi.

Kiinan ulkoministeriön verkkosivuilla keskiviikkona julkaistun tiedotteen mukaan Xi ja Putin allekirjoittivat tapaamisen yhteydessä maiden yhteisen julkilausuman ”kattavan strategisen kumppanuuden syventämisestä” sekä ”Ukrainan kriisin ratkaisemisesta vuoropuhelun avulla”.

Julkilausuman mukaan Venäjä on Ukrainassa ”sitoutunut rauhan­neuvotteluiden jatkamiseen” ja Kiina ”tukee konfliktin ratkaisua poliittisesti ja diplomaattisesti”. Maat toteavat vastustavansa kaikkia yksipuolisia pakotteita, joita YK:n turvallisuus­neuvosto ei ole hyväksynyt.

Muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on suhtautunut Kiinan esittämään rauhan­suunnitelmaan suurella varauksella. Kiina ei esimerkiksi tuomitse Venäjän hyökkäystä tai vaadi venäläisjoukkojen vetäytymistä Ukrainasta.

Länsimaat ovat todenneet, että Kiinan ehdotukset voisivat antaa Venäjälle mahdollisuuden saada hallintaansa suuren osan Ukrainassa valloittamistaan alueista.

Xi ja Putin kävivät tiistaina valtiovierailun viralliset neuvottelut. Putin otti tiistaina iltapäivällä Xin vastaan Kremlin juhlavassa salissa.

Paikalla neuvotteluissa olivat presidenttien lisäksi muun muassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sekä puolustus­ministeri Sergei Šoigu.

Putinin avustaja Juri Ušakov kertoi toimittajille tiistaina, että Putin matkustaa vastavierailulle Pekingiin vielä tämän vuoden aikana. Xin kerrotaan kutsuneen Putinin Kiinaan jo vierailunsa alussa maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat