Huhu­mylly Ukrainan vasta­hyökkäyksestä kiihtyy

Ukrainan on aloitettava vastahyökkäyksensä keväällä tai viimeistään kesällä. Ukrainassa huhut kertovat, että jotain olisi tapahtumassa jo ensi viikonlopun aikana.

Ukrainan suuri vastahyökkäys lähenee, kun kevät etenee.

”Ukrainalla on kapea aikaikkuna. Ukrainalla ei ole mahdollisuutta odottaa pitkälle kesään”, sanoo HS:n faktantarkastaja ja avoimen datan tutkija John Helin.

Ukrainan pitää varmistua, että sillä on tarpeeksi aseita ja ammuksia. Toisaalta hyökkäys on aloitettava ennen kuin Venäjä ehtii värvätä rintamalle lisää taistelijoita.

”Iso riski on se, että länsiapu saavuttaa huippupisteensä kevään aikana. Ukraina tarvitsee voittoja, sen pitää näyttää, että se edelleen pystyy vastahyökkäyksiin”, Helin sanoo.

Ukrainassa huhutaan nyt jopa parin päivän tarkkuudella, että ”jotain isoa” on tapahtumassa.

HS:n Kiovan-avustaja Kateryna Tyhnenko sanoo, että Ukrainassa liikkuvien huhujen mukaan jotain olisi tapahtumassa maaliskuun 24.–26. päivänä eli ensi viikonloppuna. Virallista vahvistusta ei ole, Tyhnenko sanoo, ja kyse voi tietenkin olla tahallisesta sumutusoperaatiosta.

Lue lisää: Huhut liikkuvat hurjina Kiovassa: ”Tämän viikon lopussa rytisee”

John Helinin mukaan eri lähteistä kertyy tosiaan tietoa siitä, että viikonlopulle kenties suunnitellaan jotain. Myös Venäjä näyttää valmistautuvan johonkin. Tietoa ei ole kuitenkaan tihkunut, mistä voisi olla kysymys.

Miehitetyllä Krimin niemimaalla tapahtui maanantai-iltana räjähdyksiä. Se saattaa olla yksi merkki lähestyvästä hyökkäyksestä, Helin sanoo.

”Lentokenttäiskut usein ovat valmistelua suuremmalle hyökkäykselle. Mutta ei voi sanoa, että tällaisen iskun jälkeen varmasti alkaisi hyökkäys esimerkiksi viikonloppuna.”

Ei kuitenkaan ole epäilystä, onko Ukrainan vastahyökkäys tulossa.

Hyökkäys on väistämätön, koska Ukraina haluaa vallata Venäjän miehittämät alueet takaisin, eikä Venäjä anna niitä vapaaehtoisesti. Mitä pidempään miehitys jatkuu, sitä vaikeampaa alueiden takaisin valtauksesta tulee.

Hyökkäystä on pidätellyt myös talvinen sää.

Ukrainalla on suurhyökkäykseensä karkeasti sanoen kaksi vaihtoehtoa. Joko se voi hyökätä etelässä Melitopolin suunnassa tai idässä Luhanskin rintamalla.

”Kumpikaan ei ole helppo suunta lähteä”, Helin sanoo.

Venäjä on rakentanut linnoitteita syksystä lähtien, idässä jopa vuosikausia.

Jos Ukraina onnistuisi hyökkäyksessä Luhanskin suunnalla, se voisi kiertää linnoitteita, päästä Himars-ohjuksillaan kantaman päähän Venäjän huoltoreittien solmukohdista ja aiheuttaa Venäjälle tappioita.

Etelässä Melitopolin suunnalla hyökkäys olisi vähintään yhtä vaikea, mutta palkintokin olisi suurempi. ”Etelässä Krimin käytävä on Venäjälle strategisesti tärkein. Ilman sitä Krimillä olevien joukkojen huolto jäisivät Kertšinsalmen sillan varaan. Se valmistelisi Ukrainan operaatiota Krimin takaisin valtaamiseksi”, Helin sanoo.

Talvella odotettiin pelolla Venäjän vastahyökkäystä, jota voi kuvailla lopulta tussahdukseksi. Sama riski on Ukrainalla. Sen vastahyökkäys Hersonin rintamalla syksyllä jäi yritykseksi.

”Hersonissa hyökkäyksen alku jäi toiseen puolustuslinjaan kiinni. Tähän on selkeä riski”, Helin sanoo.

Hän pitää mahdollisena, että Ukraina tekee lähiaikoina jonkin suuremman mutta kuitenkin paikallisen operaation, ja varsinainen suurhyökkäys alkaa kesällä.

”Kun Ukraina lähtee suurhyökkäykseen alkukesästä tai loppukesästä, niin kyllä sinne laitetaan isot paukut”, Helin sanoo.

”Sitten kun mennään, niin mennään kyllä kunnolla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat