Trumpia ei pidätetä ainakaan keskiviikkona, syyte annetaan aikaisintaan torstaina

The New York Timesin ja Guardianin lähteiden mukaan Trump haluaa hyödyntää ”marttyyriasemaansa” ensi vuoden presidentinvaaleissa ja tulla pidätyksensä yhteydessä talutetuksi käsiraudoissa.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin pidätystä vaadittiin New Yorkin kaduilla keskiviikkona.

| Päivitetty

Päätös Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin pidätyksestä on lykätty mahdollisesti ensi viikkoon, kertoo uutistoimisto AFP.

Yhdysvalloissa on odotettu jo päiviä Trumpin mahdollista pidätystä hyssyttelyrahojen maksamisesta aikuisviihdetähti Stephanie Gregory Cliffordille eli Stormy Danielsille. Pidätystä odotettiin maanantaille tai keskiviikolle, mutta asiasta päättävän Suuren valamiehistön kokoontuminen peruttiin keskiviikkona. Syytä peruutukselle ei ole kerrottu.

The New York Timesin lähteiden mukaan syytteeseenpano tapahtuu aikaisintaan torstaina. Lähteiden mukaan Suuri valamiehistö tulee kuulemaan vielä ainakin yhtä todistajaa.

New Yorkin poliisi on jo asetettu täyteen valmiustilaan pidätystä odotellessa, ja tiistaina pääkaupungissa Washingtonissa valmistauduttiin poikkeustilan asettamiseen kongressirakennuksen ympärille.

Aiemmin Trumpin kerrottiin toivovan, että jos hänet pidätetään, häntä talutetaan käsiraudoissa toimittajien ja yleisön edessä. Yhdysvaltalaislehti The New York Timesin (NYT) ja brittilehti The Guardianin mukaan Trump oli esittänyt toiveensa spektaakkelimaisesta pidätyksestä lähipiirilleen.

Lähteiden mukaan entinen presidentti pelkää näyttävänsä ”heikolta” ja ”luuserilta” jos häntä varten tehdään pidätyksessä erityisjärjestelyjä. On mahdollista, että Yhdysvaltain salainen palvelu hoitaisi pidätyksen poliisivoimien kanssa julkisuuden ulkopuolella.

Toisaalta on arvioitu, että Trump haluaa mahdollisesta pidätyksestään näyttävän, jotta hän voi hyödyntää epäreiluna vainoamisena pitämäänsä tilannetta ensi vuoden presidentinvaali­kampanjassa. NYT:n lähteiden mukaan Trump on muun muassa pohtinut etukäteen, hymyilläkö vai eikö hymyillä tiedotusvälineille pidätystilanteessa.

Trumpin lakitiimi on suositellut Trumpille, että tämä antautuisi hiljaisesti turvallisuus­uhkien välttämiseksi. Trump on kuitenkin hylännyt ehdotuksen ja sanonut, ettei häntä kiinnostaisi, vaikka tulisi ammutuksi ja päätyisi ”marttyyriksi.” The Guardianin lähteiden mukaan Trump uskoo voittavansa ensi vuoden vaalit, jos häntä ammutaan.

Trumpin neuvonantajien mukaan on epäselvää, ymmärtääkö entinen presidentti tilanteensa vakavuuden. Hän on ollut oikeudellisissa vaikeuksissa jo aiemmin, mutta tällä kertaa häntä uhkaa rikossyyte ensimmäisenä yhdysvaltalaisena presidenttinä.

Trumpin lakimies maksoi aikuisviihdetähti Stephanie Gregory Cliffordille, taiteilijanimeltään Stormy Danielsille, 130 000 dollaria ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja siitä, ettei Daniels paljastanut väitettyä salasuhdettaan Trumpiin. Sen jälkeen Trump korvasi lakimiehelle 35  000 dollaria omista rahoistaan, jotka merkittiin Trumpin yrityksen kirjanpitoon oikeuskuluina. Se voi mahdollisesti olla kirjanpitorikos.

Suuri valamiehistö New Yorkissa tulee päättämään seuraavien päivien aikana nostetaanko Trumpia vastaan syytteitä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat