Lähes 450 turvallisuus­viranomaista loukkaantui mielen­osoituksissa torstaina

Mielenosoitusten kohde on presidentti Emmanuel Macronin päätös nostaa eläkeikää kahdella vuodella 64:ään.

| Päivitetty

laajat lakot ja mielenosoitukset jatkuivat Ranskassa torstaina yhdeksättä päivää. Ammattiliitot osoittavat mieltään epäsuosittua eläkeuudistusta vastaan.

Ranskan sisäministeriön arvion mukaan noin 1,1 miljoona ihmistä osallistui mielenilmauksiin torstaina, kertovat ranskalaislehti Le Monde ja uutistoimisto AFP. Pelkästään Pariisissa mielenosoittajia oli ainakin yli 100 000.

Ranskan ammattiliitto Confédération Générale du Travail (CGT) taas arvioi mielenosoittajien määräksi jopa 3,5 miljoonaa. Pariisin mielenosoituksiin osallistui sen mukaan jopa 800 000 ihmistä.

Viranomaisten mukaan mielenosoituksissa loukkaantui 441 turvallisuusviranomaista ja 457 ihmistä pidätettiin torstaina. Tiedot tarkentuivat perjantaiaamuna.

Pariisissa mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi mellakoiksi, ja poliisi käytti kyynelkaasua ja patukoita protestoijia vastaan. Suorassa lähetyksessä mielenosoituksista näkyi laajoja yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä, savua ja palavia roskiksia. Le Monden mukaan mielenosoittajat rikkoivat ikkunoita ja katukalusteita.

Le Monden mukaan Bordeaux’n kaupungissa puolestaan kaupungintalon sisäänkäynnin edessä oli sytytetty suurehko tulipalo. Pelastuslaitos sai palon sammutettua, eikä se ehtinyt levitä laajemmalle alueelle.

CNews-uutiskanavalle perjantaiaamuna puhunut sisäministeri Gérald Darmanin sanoi, että Pariisin kaduille oli torstaina sytytetty 903 tulipaloa.

Mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen myös muualla Ranskassa. Länsi-Ranskan Nantesissa poliisi sumutti mielenosoittajia kyynelkaasulla ja läheisessä Rennesissä vesisuihkuilla, kertoo uutistoimisto Reuters. Ympäri Ranskaa mielenosoittajat muun muassa heittivät tavaroita poliiseja ja poliisiasemia päin.

Torstai oli yksi vuoden vilkkaimmista mielenosoituspäivistä Ranskassa. Edellisistä mielenosoituksista maaliskuun puolivälissä protestoijien määrä koko maassa yli tuplaantui. Eniten mielenosoittajia tänä vuonna kerääntyi kuitenkin 7. maaliskuuta, jolloin 1,28 miljoonaa ihmistä protestoi samaista eläkeuudistusta.

Torstaina mielenosoittajat sulkivat Pariisissa muun muassa pääsyn yhteen terminaalin Charles de Gaullen lentokentälle, ja osa matkustajista joutui kulkemaan terminaaliin jalan. Toulousessa mielenosoittajat tukkivat moottoritieltä yhden kaistan, ja Pariisissa ammattiliitot sulkivat raiteita Gare de Lyonin rautatieasemalla.

Yhteensä torstaille odotettiin brittilehti The Guardianin mukaan ainakin kahtasataa mielenosoitusta.

Mielenosoitusten lisäksi vaatimuksia lain muuttamisesta on tehostettu lakoilla. Junaliikenne takkuili pahasti torstaina työnseisauksen takia, ja tonnikaupalla jätteitä lemusi edelleen Pariisin kaduilla roskakuskien yhä jatkuvan lakon vuoksi.

Ammattiliitot ilmoittivat torstaina, että lakot ja protestit tulevat jatkumaan tiistaina.

Ranskan pääministeri Élisabeth Borne on tuominnut väkivaltaisuudet. Borne kirjoitti Twitterissä, että ihmisillä on oikeus osoittaa mieltä ja tehdä erimielisyys selväksi. Nyt nähtyjä väkivaltaisuuksia ja tuhoamista ei sen sijaan hänen mukaansa voi hyväksyä.

Ammattiliitot osoittavat mieltään epäsuosittua eläkeuudistusta vastaan, joka nostaa yleisintä eläkeikää kahdella vuodella 62:sta 64:ään.

Painetta lakia vastaan kasvatti se, että Ranskan presidentin Emmanuel Macron ohitti viikko sitten parlamentin runnoakseen lain läpi ilman äänestystä.

Kyseessä on yksi Macronin toisen presidenttikauden suurimmista sisäpoliittisista kriiseistä.

Mielenosoittajan hyppy palavien roskalaatikoiden päällä Toulousessa torstaina.

Mellakkapoliisit partioivat torstaina Pariisin kaduilla.

Mielenosoittajat kiipesivät auton päälle Marseillessa Etelä-Ranskassa torstaina.

Mielenosoittajia Nantesissa.

Mielenosoittaja heitti savukranaatin Reimsissä Itä-Ranskassa torstaina.

Entisestään tunnelmat kuumenivat keskiviikkona, kun Macron puhui uudistuksesta ilman aikomusta perääntyä. Macron sanoi lain tulevan voimaan ensi vuoden tammikuussa

Erityisesti mielenosoittajia provosoi se, että Macron viittasi puheessaan Yhdysvaltain Capitol-kukkulan mielenosoituksiin tammikuussa 2021, joissa mielenosoittajat valtasivat Yhdysvaltain senaatin tavoitteenaan kumota presidentinvaalien lopputuloksen.

”[Macron] on tässä se, joka sytyttää maan tuleen”, sanoi CGT-ammattiliiton edustaja Celine Verzeletti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Macroniin on sunnuntaina julkaistun kyselyn perusteella tyytyväisiä enää 28 prosenttia ranskalaisista, mikä on alhaisin lukema sitten edellisen protestiliikkeen, keltaliivien, huippuaikojen.

Ammattiliitot aikovat jatkaa painostusta. Viikonlopun lentoliikennettä on supistettu ja sähkönjakelua vähennetty.

Mielenosoitukset eläkeuudistusta vastaan alkoivat tammikuussa, useimmiten rauhallisina.

Kyselyjen mukaan enemmistö ranskalaisista vastustaa eläkeuudistusta, mutta hallitus selvisi luottamusäänestyksestä maanantaina. Macron sanoi keskiviikkona, että pääministeri Borne yrittää etsiä lisää tukea laille.

Työministeri Olivier Dussopt sanoi, että hallitus on tietoinen jännitteistä, mutta haluaisi jo siirtyä eteenpäin.

”On monia aiheita, joissa voimme jatkaa dialogia”, Dussopt sanoi.

Hänen mukaansa yritykset voisivat keskustella muun muassa voittojensa jaosta työntekijöidensä kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat