Medvedev: Putinin pidätys­yritys olisi sodan­julistus

ICC antoi pidätysmääräyksen Putinista viime viikolla tämän roolista ukrainalaislasten pakkosiirroissa Venäjälle, joka täyttää sotarikoksen määritelmän.

Venäjän presidentti Vladimir Putin

Venäjä tulee tulkitsemaan kaikki yritykset pidättää presidentti Vladimir Putin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pidätysmääräyksen nojalla sodanjulistuksiksi, sanoi maan entinen presidentti Dmitri Medvedev torstaina.

”Tietenkään tällaista tilannetta ei ikinä tule mutta silti, ajatellaan, että se tapahtuu. Ydinasevaltion nykyinen johtaja saapuu, sanotaan vaikka Saksaan, ja hänet pidätetään. Mitä se tarkoittaa? Sodanjulistusta Venäjää vastaan”, uhosi Medvedev CNN:n mukaan.

Medvedev kohdisti uhkauksensa erityisesti Saksalle ja sanoi kuvailemassaan tilanteessa ”kaikkien (Venäjän) aseiden osoittavan Saksan liittopäiviin, liittokanslerin toimistoon ja niin edelleen.”

Saksan oikeusministeri Marco Buschmann sanoi aiemmin, että Saksan pitäisi noudattaa ICC:n päätöstä ja pidättää Putin, jos tämä saapuisi Saksaan.

"Eikö hän ymmärrä, että se olisi casus belli (oikeutus sotatoimille), sodanjulistus", sanoi Medvedev.

ICC antoi pidätysmääräyksen Putinista viime viikolla tämän roolista ukrainalaislasten pakkosiirroissa Venäjälle, joka täyttää sotarikoksen määritelmän.

Unkari ei puolestaan aio pidättää Putinia, jos tämä tulee Unkariin. Asiasta kertoo muun muassa CNN. Unkari on ICC:n sopimusvaltio.

"Me voimme vedota Unkarin lakiin ja sen perusteella emme voi pidättää Venäjän presidenttiä" sanoi Unkarin pääministerin Viktor Orbánin henkilöstöpäällikkö Gergely Gulyas.

Hänen mukaansa ICC:n säännöstä ei ole saatettu Unkarissa voimaan eikä Unkarin hallitus ole vielä "muodostanut linjaa" ICC:n pidätysmääräykseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat