Lääkäri kertoo Navalnyin myrkyttämisen peittelystä sairaalassa Omskissa

Koomaan vajonneen oppositiopoliitikon oireiden syy näyttää olleen alusta lähtien selvä.

Aleksei Navalnyi osallistui viime toukokuussa oikeuden istuntoon videoyhteydellä vankilasta.

Novitšok-hermomyrkyllä elokuussa 2020 myrkytetyn venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin ensihoitoon osallistunut lääkäri kertoo verkkolehti Meduzan haastattelussa omituisesta kissa-hiiri-leikistä lääkäreiden ja viranomaisten välillä Omskissa.

Navalnyi sai myrkytysoireita palatessaan aamulennolla torstaina 20.8.2020 Tomskista Siperiasta kohti Moskovaa. Lentokone teki välilaskun Omskiin ja koomaan vajonnut poliitikko kiidätettiin paikalliseen sairaalaan.

Navalnyin esikunnan ja perheen pyynnöstä paikalle lentänyt tehohoidon anestesialääkäri Aleksandr Polupan kertoo haastattelussa, kuinka potilaan diagnoosi muuttui nopeasti varjonyrkkeilyksi kiistassa siitä, voidaanko Navalnyi luovuttaa hoidettavaksi Saksaan.

Navalnyi kuljetettiin kahden päivän jälkeen ambulanssilennolla hoidettavaksi berliiniläiseen Charité-sairaalaan. Polupanin tehtävä oli arvioida potilaan siirtokuntoa. Paikalla oli omaisten vaatimuksesta Polupanin lisäksi myös Navalnyin omalääkäri Anastasija Vasiljeva.

Polupan tuli omskilaiseen sairaalaan perjantaiaamuna viideltä. Kliininen kuva kertoi myrkytyksestä ja potilaalle annettiin alusta lähtien vastalääke atropiinia. Myrkyn mainitsemista kuitenkin vältettiin ja ylilääkäri Aleksandr Murahovski pääsi nettimeemiksi sekoiltuaan sanoissaan ja puhuttuaan ”metabolisesta oireyhtymästä”.

Polupan sanoo kannattaneensa potilaan siirtoa Saksaan, koska hoito olisi parempaa ja omaiset niin halusivat.

”Olivatko muut lääkärit Saksaan siirtoa vastaan?” toimittaja Svetlana Reiter kysyy.

”Ei voi sanoa, että olivat vastaan”, Polupan sanoo. ”Ratkaisu oli terveysministeriön linjaus. En tiedä, kuka kenellekin soitti, mutta paikan päälle Moskovan määräykset välitti paikallinen terveysministeriön osasto.”

”Kyse oli siitä, että Navalnyitä kiellettiin siirtämästä, ellei myrkyttämistä voida sulkea pois.”

Linjauksen seurauksena sekä Navalnyin siirtämistä kannattaneet että sitä vastustaneet lääkärit näyttävät ryhtyneen välttämään myrkkydiagnoosia. Kaiken kukkuraksi turvallisuusviranomaiset näyttävät soluttaneen sairaalan pikaisesti jälkien peittämiseksi.

Polupanin mukaan hänellä ja samassa ryhmässä tulleilla Moskovan lääkäreillä oli omat sairaalavaatteet mukanaan mutta sairaalassa heidät määrättiin käyttämään kertakäyttöasuja, koronamääräyksiin vedoten.

”Potilaan vuoteen vieressä oli koko ajan erityisiin suojavarusteisiin pukeutunut nainen, joka piti huolen, että kaikki käyttävät hansikkaita ja että ne jätetään huoneeseen”, Polupan muistelee. ”En tosin juuri sillä hetkellä kiinnittänyt asiaan suurta huomiota.”

Polupan sanoo, että yksityisissä keskusteluissa kaikki paikalliset lääkärit olivat yhtä mieltä, että kyseessä on myrkytys organofosfaatteihin kuuluvalla aineella. Novitšok kuuluu tähän ryhmään.

Lääkärin mukaan vastalääke atropiinia oli käytetty muutenkin kuin myrkyn vastalääkkeenä. Saksalaisen lääkäriryhmän ollessa hotellissa hän nimittäin huomasi Navalnyin pupillien laajentuneen voimakkaasti. Polupan ehti epäillä hengenvaarallista aivojen turpoamista kunnes hoitajat kertoivat, että silmälääkärit olivat käyneet tiputtamassa jotain potilaan silmiin.

Polupan sanoo tajunneensa tapauksen vasta luettuaan myöhemmin The Lancet -lehdestä saksalaislääkärien kommentteja laajenneista pupilleista.

”Hänelle oli tiputeltu atropiinia silmiin ennen saksalaisten saapumista ”, Polupan sanoo. ”Ainoa keksimäni selitys on, että siinä yritettiin matkia aivoherniaation oireita, jotta hänet julistettaisiin siirtokelvottomaksi.”

Navalnyi lennätettiin Saksaan sen jälkeen, kun muun muassa Sauli Niinistö, Angela Merkel ja Emmanuel Macron olivat vedonneet Vladimir Putiniin siirron puolesta.

Tutkijaryhmät Bellingcat ja The Insider paljastivat joulukuussa 2020 Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n ryhmän, joka myrkytti Navalnyin. Toipunut uhri soitti itse FSB-agentille huijauspuhelun, jossa paljastui, että myrkky oli sivelty varjostetun poliitikon alushousuihin.

Navalnyi palasi Venäjälle tammikuussa 2021 on istunut siitä lähtien telkien takana epäiltynä ja tuomittuna petoksista ja rikkomuksista, joita Navalnyin tukijat pitävät tekaistuina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat