Berliini
Saksan autopuolue sai tahtonsa läpi: EU muuttaa suunnitelmiaan polttomoottoriautojen kieltämisestä vuodesta 2035 eteenpäin.
Lauantaiaamuna Saksan liikenneministeri Volker Wissing ja Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans kertoivat, että polttomoottorien täyskiellon sijasta on sovittu, että vuoden 2035 jälkeen voidaan edelleen myydä polttomoottoriautoja, jotka käyttävät hiilineutraalia sähköpolttoainetta.
Polttomoottorikiellosta oli ehtinyt kasvaa kiista, joka suututti niin Saksassa kuin muualla Euroopassakin – koska Wissing oli ottanut tämän jo kertaalleen sovitun asian uudelleen käsittelyyn.
”Wissing on tehnyt Saksasta naurunalaisen Euroopassa”, Saksan yleisradion Brysselin-kirjeenvaihtaja Peter Kapern parahti kolme viikkoa sitten podcastissa. Wissing häpäisee Saksan, otsikoi tällä viikolla Der Spiegel.
Asia tuotiin ylimääräisenä myös EU:n huippukokouksen pöydälle torstaina. Paine kohdistui Saksan liittokansleriin Olaf Scholziin, joka ilmoitti, että ratkaisua kohti edetään.
Wissing edustaa liberaalipuolue FDP:tä. FDP:llä on reilusti kokoaan suurempi valta Saksan kolmen puolueen hallituskoalitiossa. Demarit ja vihreät löytävät monissa asioissa toisensa, mutta FDP asettuu usein poikkiteloin.
Valtio sanelemassa teknologian kehitystä oli FDP:lle ideologisesti vaikea asia. Lauantaina Wissing julisti voitonriemuisena, että Eurooppa säilyy ”teknologianeutraalina”.
Lue lisää: EU ja Saksa pääsivät sopuun polttomoottoriautojen kiellosta
FDP:n liberaalius on Saksan hallituksessa näkynyt erityisesti autoilijoiden vapauksien puolustamisena.
Ilman FDP:n vastustusta Saksa olisi saattanut jo päättää 130 kilometrin tuntivauhdin nopeusrajoituksesta moottoriteille. Nopeusrajoituksen säätämistä kannattaisi kyselyiden mukaan saksalaisten enemmistö.
Saksan liikenneministeri Volker Wissing on puhunut ”autovihasta” puolustaessaan polttomoottoriautojen valmistuksen jatkamista.
Saksan autoteollisuus ei yksinomaan kiitellyt Wissingin taistelua polttomoottorien puolesta. Esimerkiksi Audin hallituksen puheenjohtaja Markus Duesmann on sanonut, että ennustettavuus olisi autonvalmistajien kannalta tärkeintä. Audi aikoo joka tapauksessa lopettaa polttomoottorien valmistuksen vuonna 2033.
Kaiken taustalla ovatkin ennen kaikkea Saksan hallituksen pitkään jatkuneet sisäiset ongelmat.
Wissingin edustama FDP pyristelee kannatuskriisissä. Tuoreimman mittauksen mukaan FDP:tä äänestäisi nyt 6,5 prosenttia saksalaisista, kun syksyn 2021 vaaleissa se sai 11,5 prosenttia äänistä.
FDP on toiminut kuin niinikään romahduksen kokenut Suomen keskusta vaikkapa saamelaislakiin liittyen. Puolueet kuuluvatkin sattumalta europarlamentissa samaan ryhmään.
Kaikki ilmastotoimet, joihin liittyy kansalaisten rajoittamista, ovat FDP:lle vaikeita. Energiakriisin, sodan ja inflaation keskellä myös valtion rahankäytön periaatteet ovat aiheuttaneet hallituksessa riitaa.
Maaliskuun alussa, kun Wissing ilmoitti uudelleenharkinnastaan polttomoottoriasiassa, iltapäivälehti Bild kertoi jymyuutisen: vihreä energia- ja talousministeri Robert Habeck valmistelee öljy- ja kaasulämmityksen kieltoa vuodesta 2045 alkaen.
Energiaministeri Robert Habeck toi Saksan hallituksen sisäiset riidat harvinaisen avoimesti julkisuuteen tällä viikolla.
Uudistuksen valmistelu oli vielä poliittisesti levällään. Tällä viikolla Habeck tilitti hallituksen tilanteesta suorassa televisiolähetyksessä vailla pidäkkeitä.
”Lakiesitys vuodettiin tietoisesti Bildiin, tarkoituksena vahingoittaa luottamusta hallituksen sisällä”, Habeck sanoi.
Julkinen itsekritiikki ei ole poliitikoille yleensä luontaista. Habeckin vuodatus oli harvinaisen avoin. Hän sanoi suoraan, että Saksan hallitus ei etene tavoitteissaan niin hyvin kuin sen pitäisi.
Jo ilman Venäjän hyökkäyssotaa, energiakriisiä ja inflaatiotakin Saksalla oli suuria uudistustarpeita, jotka eivät ole kolmen erilaisen puolueen hallitukselle poliittisesti helppoja.
Kuluneella viikolla alkoi näyttää siltä, että hallituksen piirissä motivaatio alkaa toden teolla rakoilla.
Habeckin sanoin, poliittisen valmistelun tarkoituksellinen tuhoaminen herättää kysymyksen, onko hallituksessa edes halua tehdä päätöksiä. Sisäisen luottamuksensa poliittisessa uhkapelissä menettänyt hallitus on vailla kalleinta aarrettaan, hän kuvasi.
Kaasu- ja öljylämmityksen kiellosta on Bildin käsittelyssä muodostunut identiteettipoliittinen lyömäase.
Habeckin antaman avoimen haastattelun voi nähdä myös kostoiskuna FDP:n palleaan. Politiikan riitojen tuominen julkisuuteen kertoo yleensä siitä, että kaikki muut keinot on käytetty tai puhevälejä ei kabinettikeskusteluissa enää ole.
Vielä helmikuussa vihreät ja FDP setvivät erimielisyyksiään valtion menojen rahoittamisesta kirjeitse. Ilmeisesti puolueet eivät ole enää edes kirjeenvaihtoväleissä.
Saksan hallitus joutuu nyt kiistojensa takia sunnuntaitöihin. Sunnuntaina pidettävässä kokouksessaan se yrittää löytää niihin ratkaisuja.
Voi olla, että FDP:n paineet ovat lauantaisen osavoiton jälkeen helpottaneet, mutta valmista ei silti välttämättä tule. Edellinen hallituksen vetäytyminen, jossa riidat piti ratkoa pois päiväjärjestyksestä, oli vain kolme viikkoa sitten.