CNN: Trumpin mahdollisista rikos­syytteistä päätetään vasta ensi viikolla

Syyttäjän mukaan Donald Trump loi itse virheellisen kuvan, jonka mukaan häntä olisi uhannut pidätys jo tällä viikolla.

Mikäli Donald Trumpia vastaan nostetaan syyte, hänestä tulee ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka joutuu vastaamaan rikossyytteeseen.

Yhdysvaltojen ex-presidenttiä Donald Trumpia koskevista rikossyytteistä ei päätetä viikonlopun aikana. Valamiehistö ei käsitellyt asiaa torstaina paikallista aikaa, eikä se kokoonnu perjantaina, joten mahdollinen päätös rikossyytteestä tehdään aikaisintaan ensi viikolla, kertoi uutiskanava CNN torstaina.

Trump kertoi jo viime lauantaina sosiaalisessa mediassa, että hänet aiotaan pidättää tiistaina. Samalla hän kehotti kannattajiaan osoittamaan mieltä pidätystä vastaan. Mahdollisten protestien on pelätty äityvän väkivaltaisiksi.

New Yorkin piirisyyttäjä Alvin Bragg kertoi kolmelle republikaaniedustajalle lähettämässään kirjeessä, että Trump on itse vailla perusteita väittänyt, että häntä uhkaa pidätys.

Republikaaniedustajat syyttivät maanantaina kirjeessään Braggia poliittisesti motivoidun syytteen nostamisesta. Bragg on demokraatti. Kirjeen lähettäneet republikaaniedustajat ovat edustajainhuoneessa eri valiokuntien puheenjohtajia.

CNN:n mukaan syytteeseen joutuminen tai edes tuomio ei estäisi Trumpia jatkamasta pyrkimistään uudelleen presidentiksi. Perustuslain mukaan presidenttiehdokkaalta vaaditaan vain sitä, että hän on syntynyt Yhdysvalloissa, on vähintään 35 vuotta vanha ja asunut vähintään 14 vuotta Yhdysvalloissa.

Kokonaan toinen asia on, että rikostuomio saattaa vaikuttaa negatiivisesti äänestäjien haluun tukea ehdokasta.

Mahdollinen rikossyyte liittyy Trumpin rooliin pornotähti Stephanie Cliffordin (taiteilijanimeltään Stormy Daniels) hiljaiseksi maksamiseen vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana. Trump on kiistänyt olleensa Cliffordin kanssa suhteessa ja on kutsunut juttuja asiasta "noitavainoksi".

Mikäli Trumpia vastaan nostetaan syyte, hänestä tulee ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka joutuu vastaamaan rikossyytteeseen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat