Poliisia syytetään kovista otteista ja umpi­mähkäisistä pidätyksistä eläke­protesteissa

Sisäministerin mukaan Pariisin kaduilla sytytettiin torstaina yli 900 tulipaloa.

Mellakkapoliiseja Pariisissa torstaina.

Ihmisoikeusjärjestö ja Ranskan lehdistö syyttivät perjantaina Ranskan poliisia tarpeettoman kovista otteista ja summittaisista pidätyksistä mielenosoituksissa, joissa protestoijat vastustivat Ranskan presidentin Emmanuel Macronin väkisin läpi ajamaa eläkelakia.

Myös Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatovic tuomitsi Ranskan poliisin "liiallisen voimankäytön".

Torstain protesteissa otettiin kiinni yhteensä 457 ihmistä, ja 441 poliisia ja muuta turvallisuusjoukkojen jäsentä loukkaantui, kertoi maan sisäministeri Gerald Darmanin.

Kiinniotettujen joukossa oli kuitenkin ranskalaislehtien mukaan ihmisiä, joilla ei ollut mitään tekemistä protestien kanssa. Liberation-lehden mukaan poliisi otti muun muassa kiinni kaksi luokkaretkellä ollutta 15-vuotiasta, jotka yrittivät löytää majapaikkaansa.

Kaksikko vietti yön putkassa, ja pääsi vapaaksi vasta kun Itävallan suurlähetystö puuttui asiaan. France Inter -radiokanavan mukaan putkaan päätyi yöksi myös lenkkeilijä, joka oli otettu umpimähkäisesti kiinni.

French Human Rights League -ihmisoikeusjärjestön mukaan viranomaiset "polkevat kansalaisten oikeuksia suhteettomalla ja vaarallisella voimankäytöllään".

Torstai oli toistaiseksi Ranskan mielenosoitusten vilkkain ja myös väkivaltaisin päivä.

Kaduille lähti eri puolilla maata yli miljoona ihmistä, joista lähes 120 000 Pariisissa. Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen monin paikoin. Turvallisuusjoukot käyttivät kyynelkaasua ja pamppuja hajottaakseen mielenosoitukset.

Sisäministeri Darmaninin mukaan Pariisin kaduilla sytytettiin torstaina yli 900 tulipaloa. Poliisi oli varoittanut etukäteen, että anarkistiryhmät voivat soluttautua rauhanomaisten mielenosoittajien sekaan. Huppuihin ja maskeihin sonnustautuneiden nuorten miesten nähtiin rikkovan ikkunoita ja sytyttävän jätekasoja tuleen.

Darmaninin mielestä eläkelakia ei pidä vetää pois mielenosoituksista huolimatta.

”Mielestäni meidän ei pidä perua tätä lakia väkivaltaisuuksien takia. Jos teemme niin, se tarkoittaa, ettei meillä ole valtiota. Hyväksymme demokraattisen, sosiaalisen debatin, mutta emme väkivaltaista debattia.”

Perjantaina kerrottiin niin ikään, että Britannian kuningas Charlesin valtiovierailu Ranskaan siirtyy myöhempään ajankohtaan Ranskassa jatkuneiden mielenosoitusten takia.

”Ranskan ja Britannian hallitukset päättivät asiasta presidentin ja kuninkaan puhuttua puhelimessa tänä aamuna”, Ranskan presidentin kanslia lausui.

Valtiovierailu aiotaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan järjestää alkukesästä. Buckinghamin palatsin mukaan Charles ja hänen puolisonsa Camilla odottavat tilaisuutta matkustaa Ranskaan heti kun sopiva ajankohta löytyy.

Britannian hallituksen mukaan vierailua siirrettiin yhteisymmärryksessä Macronin pyynnöstä. Protestien oli ennakoitukin saattavan vaikuttaa kuninkaan vierailun aikatauluihin.

Charlesin ja Camillan oli määrä mennä Ranskaan sunnuntaina kolmipäiväiselle valtiovierailulle. He olisivat menneet aluksi Pariisiin, jossa on nähty suurimmat mielenosoitukset.

Ranskasta Charlesin oli tarkoitus jatkaa vierailulle Saksaan. Nyt hän matkustaa suoraan Saksaan keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat