Bloomberg: Venäjä tavoittelee 400 000 sopimus­sotilaan värväämistä tänä vuonna

Sopimussotilaiden värvääminen on jo aloitettu ja esimerkiksi alueellisille viranomaisille on annettu keskushallinnosta kiintiömääräyksiä.

Pietarilaisia yritettiin värvätä sotilaiksi liikuteltavassa kontissa sijaitsevan värväystoimiston kautta viime toukokuussa.

Kremlin tavoitteena on värvätä jopa 400 000 uutta sopimussotilasta kuluvan vuoden aikana, uutistoimisto Bloomberg kertoo nojaten asiasta tietäviin lähteisiinsä.

Samaan aikaan Venäjän johto on vähentänyt hyökkäystoimiaan Ukrainassa ja on sen sijaan keskittymässä ukrainalaisten vastahyökkäyksen torjumiseen.

Uusien sopimussotilaiden avulla Kreml välttyisi uudelta liikekannallepanon julistamiselta aikana, jolloin presidentti Vladimir Putin tavoittelee jatkokauttaan. Bloombergin mukaan liikekannallepano voisi nostattaa Putinin vastaisia tai vähintään häntä kritisoivia äänensävyjä, sillä esimerkiksi viime vuonna julistetun osittaisen liikekannallepanon seurauksena sadat tuhannet venäläiset lähtivät maasta.

Putin luottaa strategiassaan siihen, että Venäjä tulee kestämään kauemmin kuin länsimaiden Ukrainalle osoittama tuki. Näin kävisi erityisesti tilanteessa, jossa venäläiset onnistuisivat torjumaan ukrainalaisten vastahyökkäyksen tai sen kautta saavutetun läpimurron.

Usko Venäjän voittoon ei kuitenkaan ole absoluuttista Venäjän hallinnossakaan, sillä monet epäilevät valtion kykyä vastustaa länsimaiden tukemaa Ukrainaa. Toisaalta Putinia lähimpänä olevat kovan linjan turvallisuusviranomaiset ovat edelleen sitoutuneita ja uskovat vannoutuneesti voittoon.

Sopimussotilaiden värvääminen on jo aloitettu ja esimerkiksi alueellisille viranomaisille on annettu keskushallinnosta kiintiömääräyksiä, Bloomberg kertoo. Kyseiset viranomaiset ovat jo alkaneet lähettää kutsuja mahdollisille vapaaehtoisille.

Värväyksen alkuvaiheessa pääkohteena ovat maaseutujen asukkaat ja veteraanit.

Jotkin viranomaiset ovat kuitenkin ilmaisseet epäilyksensä värväysmääristä, sillä he pitävät 400 000 uutta sotilasta epärealistisena tavoitteena. Luku vastaisi arviolta Venäjän ammattisotilaiden määrää ennen täysimittaisen hyökkäyssodan aloittamista.

”Nykytilanteessa, en usko että he [Kreml] onnistuvat houkuttelemaan ihmisiä liittymään asevoimiin, lukuun ottamatta kovan linjan patriootteja tai heitä, jotka ovat taloudellisissa vaikeuksissa. En näe, että [Venäjällä] olisi mahdollisuutta uuteen suurhyökkäykseen Ukrainassa, elleivät he siirry kohti sotataloutta ja poikkeustilaa”, Rand Corp -ajatushautomon tutkija Dara Massicot sanoo.

Putin ei todennäköisesti aio ottaa näitä dramaattisia askelia, eritoten aikana, jolloin hän hakee jatkokautta. Keskushallinnon pelkona nimittäin on, että sotatalouteen siirtyminen ja poikkeustilan julistaminen toisi tähän asti melko pieniä määriä ihmisiä suoraan koskettaneen sodan miljoonien venäläisten arkielämiin ja koteihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat