Deittisovellus varoittaa: poliisi tekeytyy käyttäjäksi napatakseen homoja

Grindr-sovelluksen mukaan poliisi käyttää sovelluksessa valetilejä sekä myös jo pidätettyjen ihmisten tilejä, joiden avulla poliisi ilmeisesti yrittää kerätä tietoa homoseksuaaleista ja ottaa heitä kiinni.

Grindr-seuranhakusovellus on erityisen suosittu homomiesten parissa.

Nettideittisovellus Grindr varoittaa käyttäjiään poliisin luomista valetileistä, joilla poliisi yrittää saada haaviinsa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.

Grindr on homo- ja biseksuaaleille sekä transsukupuolisille suunnattu seuranhaku­sovellus. Se on erityisen suosittu homomiesten parissa.

Varoituksesta kertovat muun muassa Al Jazeera ja NBC News. Niiden mukaan Grindr-sovellus on maanantaista lähtien lähettänyt varoitusviestin tunnin välein egyptiläisille käyttäjilleen.

Viestissään Grindr kertoo, että Egyptin poliisi on käyttänyt viime aikoina aktiivisesti digitaalisia palveluita homoseksuaalien ja transihmisten pidättämiseksi. Grindrin mukaan poliisi käyttää Grindrissä valetilejä sekä myös jo pidätettyjen ihmisten tilejä, joilla se ilmeisesti yrittää kerätä tietoa homoseksuaaleista ja pidättää heitä.

”Olethan erityisen varovainen sekä netissä että muutenkin, myös sellaisten tilien kohdalla, jotka ovat aiemmin vaikuttaneet aidoilta”, Grindr varoittaa käyttäjiään.

Homoseksuaalisuus ei ole laitonta Egyptissä, mutta seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä saatetaan syyttää ja tuomita esimerkiksi ”irstailusta” tai ”julkisella paikalla tapahtuneesta siveettömyydestä”.

Tuomiot voivat olla sakkorangaistuksia, mutta myös vuosien pituisia vankeus­rangaistuksia, Harvardin yliopiston tutkija Afsaned Rigot kertoi NBC:lle. Rigotin mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun viranomaiset käyttävät sosiaalista mediaa ja deittisovelluksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sortamiseen.

Ihmisiä saatetaan ”siveettömyyden” lisäksi syyttää myös esimerkiksi viestintälakien rikkomisesta. Rigot kuvailee kyberturvallisuus- ja viestintälakeja hyvin epämääräisiksi, mikä mahdollistaa sen, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä voidaan syyttää ja samalla tuomita useammasta rikoksesta.

Grindr päätti NBC:n mukaan varoittaa käyttäjiään sen jälkeen, kun ihmisoikeusjärjestöt raportoivat sovellukselle maanantaina, että noin 35–40 seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöihin kuuluvaa ihmistä oli pidätetty viikonlopun aikana Egyptissä. Grindr on lehden mukaan aiemminkin varoittanut käyttäjiään vastaavasta toiminnasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat