Honduras katkaisi diplomaatti­suhteet Taiwanin kanssa

Maa ilmoitti viime viikolla solmivansa diplomaattisuhteet Kiinaan.

Viime viikolla Honduras solmi diplomaattisuhteet Kiinan kanssa. Taiwan pyysi Hondurasia olemaan tekemättä ”väärää päätöstä”.

| Päivitetty

Väli-Amerikan Honduras on ilmoittanut katkaisseensa diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa. Maan ulkoministeriö kertoi asiasta sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Ulkoministeri Enrique Reina kertoi ministeriön lausunnossa, että hän on välittänyt Taiwanille tiedon diplomaattisuhteiden katkaisemisesta presidentti Xiomara Castron ohjeiden mukaisesti.

”Hondurasin tasavallan hallitus tunnustaa vain yhden Kiinan olemassaolon maailmassa ja että Kiinan kansantasavallan hallitus on ainoa legitiimi hallitus, joka edustaa koko Kiinaa. Taiwan on luovuttamaton osa Kiinan aluetta”, ulkoministeriön tuoreessa lausunnossa sanotaan.

Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu sanoi ilmoituksen jälkeen, että Kiina on johtanut Castroa harhaan lupaamalla taloudellista apua Hondurasille. Taiwanin presidentinkanslia syytti lausunnossaan Kiinan painostavan ja pelottelevan Taiwanin liittolaisia kääntymään Kiinan liittolaisiksi.

Kiina puolestaan vastasi Hondurasin tuoreeseen ilmoitukseen kertomalla, että Kiina ja Honduras ovat nyt solmineet diplomaattisuhteet.

Presidentti Castro ilmoitti viime viikolla Hondurasin solmivan diplomaattisuhteet Kiinan kanssa. Tuolloin Kiina ilmoitti tyytyväisyytensä Hondurasin päätökseen. Taiwan puolestaan pyysi Hondurasia olemaan tekemättä ”väärää päätöstä”.

Kiina pitää Taiwanin demokraattisesti hallittua saarta omana kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilasvoimin.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kommentoi Hondurasin viimeisintä ilmoitusta toteamalla, että Kiina usein tekee lupauksia vaihtokauppana diplomaattisista suhteista, mutta lupaukset jäävät täyttämättä.

”Rohkaisemme vahvasti kaikkia maita vahvistamaan suhteitaan Taiwaniin ja pysymään demokratian, hyvän hallinnon, läpinäkyvyyden ja oikeusturvan noudattamisen puolella”, ulkoministeriön edustaja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vuosikymmenten ajan kaikki Väli-Amerikan maat pitivät suhteita yllä Taiwanin kanssa Yhdysvaltain tapaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat