Entinen pääministeri: Maa on suurimmassa vaarassa sitten Jom kippur -sodan

Puolustusministeri Yoav Galantista tuli lauantaina ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa Netanjahun hallituksen ministeri, joka on kritisoinut maata repivää lakiuudistusta.

Benjamin Netanjahu Lontoossa maaliskuussa 2023 ja Yoav Galant Jerusalemissa tammikuussa 2023.

| Päivitetty

Israelin entinen pääministeri Naftali Bennett sanoo, että Israel on suurimmassa vaarassa sitten Jom kippur -sodan.

”Pyydän pääministeriä vetämään takaisin [puolustusministeri] Galantin irtisanomispäätöksen ja keskeyttämään lakiuudistuksen valmistelun. Nyt ei ole merkitystä sillä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Pyydän kaikkia israelilaisia välttämään väkivaltaa”, Bennett sanoi myöhään sunnuntaina Haaretz-lehden mukaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti sunnuntaina illalla erottaneensa puolustus­ministerin, Yoav Galantin, virastaan. Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Galantista tuli lauantaina ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa Netanjahun hallituksen ministeri, joka on kritisoinut maata repivää lakiuudistusta. Uudistus vähentäisi korkeimman oikeuden laillisuusvalvojan roolia merkittävästi.

”Railo yhteiskunnassamme levenee ja koskettaa nyt myös asevoimiamme. Tämä [lakiuudistuksen vastustus] uhkaa maamme turvallisuutta. En aio olla osapuolena tässä”, Galant sanoi televisioidussa puheessa lauantaina.

Sunnuntaina Galant vastasi Netanjahun päätökseen sanomalla, että ”Israelin turvallisuus oli ja tulee aina olemaan tärkein asia minulle”, israelilainen Haaretz-lehti kertoo.

Uudistus on synnyttänyt koko maassa valtavia mielenosoituksia, jotka ovat jatkuneet jo 12 viikon ajan.

Heti Galantin erottamisen jälkeen mielenosoituksia organisoivat tahot kutsuivat ihmisiä jälleen kadulle osoittamaan mieltään Netanjahua vastaan, Haaretz kertoi hieman ennen iltakymmentä.

Lue lisää: Tuhannet osoittavat mieltään puolustus­ministerin potkujen seurauksena, yliopistot julistivat lakon

Oppositiojohtaja Yair Lapid kommentoi Galantin erottamista sanomalla, että Netanjahu on ”vaaraksi Israelille”.

”Galantin erottaminen sen takia, että hän ilmaisi huolensa Israelin turvallisuus­tilanteesta, on rimanalitus tälle hallitukselle, joka sivuuttaa kaikki Israelia uhkaavat huolet. Netanjahu voi erottaa Galantin, mutta hän ei voi erottaa todellisuutta eikä ihmisiä, jotka yhtenä rintamana vastustavat tämän hallituksen hulluutta”, Lapid sanoi Haaretzin mukaan.

Galantin lisäksi myös muutamat muut pääministeripuolue Likudin jäsenet ovat kyseenalaistaneet uudistusten eteenpäin viemistä.

Myös maan presidentti Isaac Herzog on esittänyt huolensa kansan kahtiajaosta ja tarjosi kompromissivaihtoehtoa, jonka hallitus hylkäsi. Presidentti on Israelin muodollinen valtionpäämies, jolla ei ole käytännössä paljoakaan valtaoikeuksia.

Mielenosoittajia ja poliiseja Tel Avivissa lauantaina.

Israelin korkein oikeus antoi sunnuntaina Netanjahulle viikon aikaa vastata häntä vastaan tehtyyn valitukseen, kertoo AFP.

Korruptionvastainen kansalaisjärjestö teki valituksen Netanjahun torstaina pitämästä puheesta, jossa hän kertoi edistävänsä hallituksensa ajamia oikeusjärjestelmän uudistuksia ja päättävänsä kansaa jakavan prosessin.

Kansalaisjärjestön mukaan Netanjahu rikkoi eturistiriitasopimusta, joka estää häntä toimimasta kyseisten lakiuudistusten parissa. Kaavailluissa lakiuudistuksissa muun muassa rajoitettaisiin korkeimman oikeuden valtaa ja muutettaisiin tuomareiden nimittämiskäytäntöjä.

Joulukuussa kuudennen pääministerikautensa aloittanutta Netanjahua vastaan on parhaillaan käynnissä korruptio-oikeudenkäynti. Netanjahun oikeustaistelu saattaa lopulta päätyä korkeimman oikeuden päätettäväksi.

Maan valtakunnansyyttäjä Gali Baharav-Miara kutsui perjantaina Netanjahun televisioitua julistusta ja tämän "kaikkia prosessiin puuttumisia" laittomiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat