Tuhannet osoittavat mieltään parlamentin edessä, suur­lähetystö Suomessa suljettu toistaiseksi

Israelilaismedioiden mukaan Netanjahu olisi taipumassa lakiuudistuksen laittamiseen tauolle.

Mielenosoittajia Israelin parlamentin Knessetin edessä maanantaina.

| Päivitetty

Tuhannet ihmiset osoittavat parhaillaan mieltään Benjamin Netanjahun hallitusta vastaan eri puolilla Israelia.

Maanantaina noin 15.40 iltapäivällä israelilainen Haaretz-lehti kertoi tuhansien suuntaavaan kohti Israelin parlamenttia eli Knessetiä. Haaretzin toimittaja Judy Maltz jakoi videon jerusalemilaiselta juna-asemalta, jolla näkyy aseman täyttävät ihmismassat.

The Guardian -lehden toimittaja Bethan McKernan raportoi paikan päältä Knessetin edestä. Hänen mukaansa ihmismeri ja siinä liehuvat Israelin liput jatkuvat silmänkantamattomiin.

Mielenosoittajat vastustavat lakiuudistusta, joka vähentäisi merkittävästi korkeimman oikeuden laillisuusvalvojan roolia. Mielenosoitukset alkoivat jo tammikuun alussa.

Myös sunnuntaina sadattuhannet ihmiset lähtivät kaduille osoittamaan mieltään puolustusministeri Yoav Galantin eron seurauksena.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti sunnuntai-iltana erottaneensa Galantin virastaan. Galant oli aiemmin kritisoinut lakiuudistusta.

Jerusalemissa sunnuntain protestit äityivät väkivaltaisiksi poliisin ja mielenosoittajien välillä. Haaretzin mukaan mielenosoittajat yrittivät hajottaa pääministerin asuntoa ympäröiviä barrikadeja. Reutersin mukaan poliisi työnsi mielenosoittajia kauemmas pääministerin asunnosta vesitykein.

Lisäksi poliisi käytti sunnuntaina vesitykkejä ja ratsupoliisijoukkoja hajottaakseen mielenosoitukset, jotka olivat tukkineet Tel Avivissa sijaitsevan Ayalon-moottoritien. Kaupunkia halkova Ayalon oli suljettuna molempiin suuntiin mielenosoitusten takia.

Haaretzin toimittajan Bar Pelegin jakamalla videolla näkyy, kuinka mielenosoittajat marssivat valtatiellä heiluttaen Israelin lippuja sunnuntaina illalla.

Lähellä Gazan rajaa sata mielenosoittajaa sulki tien 234, kertoi Haaretz puoliltaöin sunnuntaina.

Reutersin kuvassa näkyy vesitykin suihke sunnuntaina Jerusalemissa.

Ammattiliitot ilmoittivat maanantaina yleislakosta. Muun muassa päiväkodit, kerhot ja ostoskeskukset ovat menossa lakkoon ja kaikki Israelin suurimman lentokentän Ben Gurionin lennot on peruttu työntekijöiden lakon takia. Myös maan suurimman sataman Haifassa työntekijät ovat liittyneet lakkoon, kertoo CNN.

Israelin suurin kauppakeskusketju ilmoitti aloittavansa lakon maanantaina puolen päivän aikaan. Myös Israelin sairaanhoitajien ja lääkärien liitot ovat Haaretzin mukaan liittyneet lakkoon. Yli 20 pormestaria ympäri Israelia ilmoitti sunnuntaina menevänsä syömälakkoon Jerusalemissa pääministerin toimistoa vastapäätä.

Varhain maanantaiaamuna The Times of Israel kertoi, että yläkoulujen ja lukioiden opiskelijoita edustava kansallinen opiskelija- ja nuorisoneuvosto ilmoitti maan­laajuisesta lakosta. Lisäksi Haaretz kertoo, että Israelin yliopistoista kaikki paitsi yksi ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä lakkoon. Lakon myötä kaikki yliopisto-opetus ja tutkimustyö on tauolla.

Israelin suurlähetystö Suomessa ilmoitti, että lähetystö ja sen konsulaattiosasto ovat toistaiseksi suljetut lakon takia.

Lue lisää: Entinen pääministeri: Maa on suurimmassa vaarassa sitten Jom kippur -sodan

Israelin hallitus kokoontui maanantaiaamuna. The Times of Israelin lähteiden mukaan Netanjahu olisi taipumassa lakiuudistuksen asettamiseen jäähylle. Myös haredi­juutalaisia edustavan Shas-puolueen johtaja Arya Dery olisi lehden mukaan ilmaissut olevansa valmis keskeyttämään lakiuudistuksen edistämisen.

Netanjahun hallitus selvisi kahdesta epäluottamus­lause­äänestyksestä maanantaina äänin 59–53 ja 60–51, kertoo uutistoimisto Reuters.

Netanjahun Likud-puolueen edustaja Tali Gottlieb sanoi maanantaina Haaretzin mukaan, että Netanjahun odotetaan ilmoittavan lakiuudistuksen keskeyttämisestä. Gottliebin mukaan päätökseen saattoi vaikuttaa se, että Netanjahun asianajaja Boaz Ben Zur sanoi maanantaina, ettei enää edusta pääministeriä, jos lakiuudistus etenee.

Israelin perustuslakivaliokunta kuitenkin hyväksyi lakiesityksen maanantaina, joten se voi edetä ratifioitavaksi, kertoi uutistoimisto Reuters.

Israelin presidentti Isaac Herzog vetosi maanantaiaamuna Netanjahuun ja tämän hallitukseen, että nämä keskeyttäisivät lakiuudistuksen.

”Israelin kansan yhtenäisyyden vuoksi, velvollisuuksiemme vuoksi, vetoan teihin lainsäädäntöprosessin pysäyttämiseksi välittömästi”, Harzog sanoi lausunnossaan.

Lue lisää: Lakiuudistus ajoi Israelin seka­sortoon, tästä siinä on kyse

Poliisi otti kiinni mielenosoittajan Jerusalemissa sunnuntaina illalla.

Pääministeri kävi Haaretzin mukaan keskusteluja lakiehdotuksen valmistelun hetkellisestä keskeyttämisestä varhain maanantaina. Äärioikeistolainen Otzma Yehudit -hallituspuolue on kehottanut Netanjahua jatkamaan lakiehdotuksen valmistelua.

Netanjahun hallituksen rivit alkoivat Haaretzin mukaan rakoilla mielenosoitusten takia sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Esimerkiksi kulttuuri- ja urheiluministeri Miki Zohar ilmoitti tukevansa Netanjahua, jos tämä päättää asettaa lakiuudistuksen valmistelun jäähylle. Samoilla linjoilla olivat elinkeinoministeri Nir Barkat ja diaspora­ministeri Amichai Chikli.

Jotkin pääministerin Likud-puolueen jäsenet vaativat myös oikeusministeri Yariv Levinin eroa, koska hän on heidän mukaansa ”viemässä Israelia sisällissodan partaalle”. Useat muut puolueen jäsenet ovat vaatineet Netanjahua keskeyttämään lakiehdotuksen valmistelun.

Mielenosoittajia ja poliiseja pääministerin virka-asunnon edustalla Jerusalemissa sunnuntaina.

Reserviläisistä koostuva järjestö kehotti The Times of Israelin mukaan varhain maanantaina ihmisiä kokoontumaan maanantai-iltapäivänä Israelin parlamentin, Knessetin, eteen.

”Nyt on aika nostaa painetta enemmän ja enemmän, kaikkialla, ministereitä ja Knessetin jäseniä vastaan”, järjestö sanoi tiedotteessa.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto sanoi puolustusministeri Galantin eron seurauksena olevansa huolissaan Israelin tilanteesta.

”Olemme syvästi huolissamme Israelissa meneillään olevasta kehityksestä, mukaan lukien ministeri Galantin mainitsemasta mahdollisesta vaikutuksesta Israelin sotilaalliseen valmiuteen”, neuvoston tiedottaja sanoi medioiden mukaan sunnuntaina illalla.

Galant nosti lauantaina esiin huolen siitä, että lakiuudistuksen vastustus on levinnyt myös maan asevoimiin ja voi siten vaikuttaa Israelin kykyyn esimerkiksi puolustautua.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattijäsen Elissa Slotkin kehotti Twitterissä Israelin johtoa, mukaan lukien pääministeri Netanjahua, kuuntelemaan saamaansa valtavaa julkista kritiikkiä.

Mielenosoittajia Israelin parlamentin Knessetin edessä maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat