Berliini
Saksan hallitusryhmien johtajat olivat sunnuntaista maanantaihin koolla ratkoakseen hallituksen poliittisia ja ilmapiiriin liittyviä ongelmia, vailla tulosta.
Maanantai-iltapäivälle ilmoitettuja puolueiden tiedotustilaisuuksia peruttiin. Kriisikokous keskeytettiin vajaan 20 tunnin jälkeen, uutistoimistot ja saksalaisviestimet kertoivat maanantaina.
Ennätyksellisen pitkäksi luonnehditun kokouksen keskeytyksen syynä on liittokansleri Olaf Scholzin vierailu Hollantiin. Uutistoimisto Dpa:n mukaan Saksan hallituksen neuvottelut jatkuvat tiistaina.
Uutistoimiston kokouslähteistä saamien kommenttien mukaan neuvotteluita käydään luottamuksellisissa ja rakentavissa merkeissä.
Saksalaismediassa kriisikokouksen poikkeuksellinen kesto on nähty kommentaattorista riippuen joko suuren motivaation tai syvän kriisin merkkinä.
Sosiaalidemokraattien, liberaalien ja vihreiden muodostama hallitus ei ole luontaisesti ideologisesti yksituumainen erityisesti ilmastotoimiin ja rahaan liittyvissä kysymyksissä.
Viime viikolla Saksan hallituksen erimielisyydet tulivat poikkeuksellisella tavalla julkisuuteen vihreiden varakanslerin ja talous- ja energiaministerin Robert Habeckin televisiohaastattelussa. Siinä hän syytti keskeneräisen lakiesityksen vuotamista Bild-lehdelle tahalliseksi päätösten valmistelun tuhoamiseksi.
Lakiesitys koskee öljy- ja kaasulämmityksen kieltämistä runsaan 20 vuoden päästä.
Saksan hallituksessa erityisen vaikeat välit ovat vihreillä ja liberaalipuolue FDP:llä. Kiistat liittyvät ilmastotoimiin liittyviin rajoituksiin, joita vihreät ajavat sekä valtion rahankäyttöön, jossa FDP puolustaa muita niukempaa linjaa.
FDP puolustaa erityisesti autoiluun liittyviä vapauksia. Nyt käytävien neuvotteluiden aiheena on esimerkiksi moottoriteiden rakentaminen ratainvestointien vastapainona. Mediatietojen mukaan FDP vaatii moottoriteihin investointeja, jotka vihreät torjuvat.
FDP:tä edustava valtiovarainministeri Christian Lindner twiittasi maanantaina vain pari sanaa kokouksesta: ”idearikkaus, univaje”.
Läpi vuorokauden kestävät poliittiset kokoukset ovat erityisen tuttuja EU:sta, mutta myös Saksassa niitä on nähty ennenkin. Esimerkiksi koronatoimista päättäminen ja kristillisdemokraattien liittokansleriehdokkaan valinta ovat viime vuosina valvottaneet poliitikkoja, virkailijoita ja toimittajia Saksassa.