Venäjän oppositiotoimijat kokoontuivat sodanvastaiseen konferenssiin Riiassa – mukana Britannian ex-pääministeri

Oppositiotoimijoiden sodanvastainen konferenssi oli jo neljäs Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tapahtumassa avaussanat lausui Britannian entinen pääministeri Liz Truss.

Šakkimestari Garri Kasparov puhumassa Vapaan Venäjän konferenssissa Vilnassa viime syyskuussa. Nyt konferenssi järjestettiin Riiassa ensimmäistä kertaa. Vapaan Venäjän konferenssissa näkyy opposition käyttämä sinivalkoinen Venäjän lippu.

| Päivitetty

Venäläisiä oppositiotoimijoita kokoontui viime viikon lopulla Riiassa kaksipäiväiseen sodanvastaiseen konferenssiin.

Kyseessä oli järjestyksessään neljäs ”Vapaan Venäjän foorumin” järjestämä sodanvastainen konferenssi. Ensimmäinen sodanvastainen konferenssi järjestettiin pian sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan.

Asiasta kertoo Latviasta käsin toimiva venäläisjulkaisu Meduza.

”Vapaan Venäjän foorumin” tarkoituksena on koota yhteen presidentti Vladimir Putinin vastustajia Venäjän rajojen sisältä ja ulkopuolelta. Sen tavoitteiksi kerrotaan ”Putinin diktatuurin täydellinen purkaminen, Ukrainan alueellisen koskemattomuuden palauttaminen ja kaikkien Venäjän miehittämien alueiden vapauttaminen”.

Foorumin perusti maanpaossa elävä šakkimestari ja Putin-kriitikko Garri Kasparov yhdessä oppositiopoliitikko Ivan Tjutrinin kanssa jo vuonna 2016.

Venäjällä Vapaan Venäjän foorumi on julistettu ”ei-toivotuksi järjestöksi”.

Viime viikkoisen konferenssin osallistujat olivat muun muassa venäläisiä poliitikkoja, sosiologeja ja järjestökentän edustajia. Meduzan mukaan noin kaksisataa henkeä vetävä sali oli saatu täyteen.

Osallistujista kuitenkin puuttuivat ainakin oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruptionvastaisen säätiön edustajat.

Lue lisää: ”Olin oikeassa ja muut väärässä. Mutta mihin hintaan?” Šakkinero Garri Kasparov varoitti Putinista vuosien ajan, mutta vihdoin häntä kuunnellaan.

Lue lisää: Ex-oligarkki Hodorkovski ja šakki­mestari Kasparov luokiteltiin Venäjällä ”ulkomaalaisiksi agenteiksi”

45 päivää Britannian pääministerinä toiminut Liz Truss (oik.) esiintyi Vapaan Venäjän konferenssissa ennalta nauhoitetulla videolla.

Konferenssin avaussanat lausui Britannian entinen pääministeri Liz Truss ennakkoon nauhoitetulla videolla. Truss kertoi tukevansa osallistujien ”pitkän aikavälin visiota vapaasta ja demokraattisesta Venäjästä”.

”Tulen seisomaan rinnallanne ja tukemaan teitä pyrkimyksissänne tämän saavuttamiseksi”, Truss sanoi.

Konferenssissa käytiin paneelikeskusteluja muun muassa siitä, kuinka Ukraina voi voittaa sodan, Venäjän tulevaisuudesta sekä Venäjän opposition tavoitteista ja mahdollisuuksista yhdistyä niiden taakse.

Meduzan toimittajan mukaan osallistujilla ei kuitenkaan ollut juuri näkemystä siitä, kuinka Ukraina voisi uuvutustaistelussa voittaa Venäjän.

Seuraavan kerran Venäjän oppositio kokoustaa huhtikuun loppupuolella Berliinissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat