Seitsemän kuoli ammuskelussa, poliisi ampui 28-vuotiaan tekijän

Kuolleista kolme on lapsia. Poliisi ampui tekijän, 28-vuotiaan naisen.

| Päivitetty

Yhdysvaltain Tennesseessä Nashvillen kaupungissa tapahtui kouluampuminen maanantaina aamulla paikallista aikaa, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Poliisi tiedotti iltakahdeksan jälkeen Suomen aikaa, että tilanteessa kuoli yhteensä seitsemän ihmistä. Kuolleista kolme on lapsia ja neljä aikuisia. Poliisi ei aluksi kertonut kuolleiden lapsien ikiä.

Tiistaiyönä Suomen aikaa poliisiviranomaiset kertoivat Reutersin mukaan, että kuolleiden joukossa olleet lapset olivat kaikki yhdeksänvuotiaita. Yksi tapetuista aikuisista oli 60-vuotias ja kaksi 61-vuotiaita.

Paikallisten poliisiviranomaisten mukaan epäillyllä ampujalla oli hallussaan yksityiskohtaisia piirrettyjä karttoja koulusta. Kartoista kävi ilmi muun muassa koulun valvontajärjestelmiä ja sisäänkäyntejä.

Tämän lisäksi hän oli jättänyt jälkeensä manifestin ja muita kirjoituksia. Poliisi ei ole kertonut tietoja ampumisen motiivista. Viranomaisten mukaan epäilty ampuja aikoi kuitenkin iskeä useampaan paikkaan koulun lisäksi.

Kyseinen koulu, nimeltään The Covenant School, on kristillinen yksityiskoulu. Koulun nettisivujen perusteella koulussa sekä ala-aste (luokat 1–6) että päiväkoti. Vanhimmat oppilaat koulussa ovat siis 11–12-vuotiaita. Koulussa on noin 200 oppilasta.

Kuolleista yksi on ampuja. Poliisi kuvaili ensin ampujaa ”nuoreksi teini-ikäiseksi naiseksi”, mutta tiedotti myöhemmin naisen olleen 28-vuotias.

Poliisin mukaan nainen oli paikallinen asukas, joka on ilmeisesti jossain vaiheessa käynyt itsekin samaa koulua lapsena.

Poliisi ampui naisen. Ampujalla oli poliisin mukaan mukanaan ainakin kaksi puoliautomaattikivääriä ja yksi käsiase.

Poliiseja The Covenant Schoolin edessä Nashvillessä maanantaina aamulla.

Joukkoampumiset, myös kouluampumiset, ovat verrattain yleisiä Yhdysvalloissa länsimaiden mittapuulla.

Sille, mikä lasketaan joukkoampumiseksi, ei ole Yhdysvalloissa tarkkaa määritelmää. Esimerkiksi joukkoampumisia seuraava Gun Violence Archive määrittelee joukko­ampumiseksi tilanteen, jossa kuolee tai haavoittuu vähintään neljä ihmistä. Sen mukaan Yhdysvalloissa tapahtui viime vuonna ainakin 647 joukkoampumista. Niistä 21 tapauksessa uhreja oli viisi tai enemmän.

Naisten tekemät joukkoampumiset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia Yhdysvalloissa.

Yhä useampi yhdysvaltalainen on hankkinut ampuma-aseita viime vuosina.

Presidentti Joe Biden luonnehti Nashvillen kouluampumista ”sydäntä särkeväksi” ja sanoi kouluampumisten repivän yhteisöjä Yhdysvalloissa.

Biden vetosi republikaaneihin, jotta he tukisivat hänen kampanjaansa koulu­ampumisissa usein käytettyjen rynnäkkö­aseiden kieltämiseksi.

”Kuinka monen lapsen pitää vielä tulla murhatuksi, ennen kuin kongressin republikaanit ryhtyvät toimiin rynnäkköase­kiellon läpiviemiseksi, porsaanreikien tukkimiseksi taustan­tarkistus­järjestelmässämme tai aseiden turvallisen säilytyksen vaatimiseksi? Meidän on tehtävä jotain”, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre CNN:n mukaan.

Koulun oppilaat ja näiden vanhemmat kokoontuivat maanantaina paikalliseen kirkkoon ammuskelun jälkeen.

Koulun työntekijä (vas.) ja poliisi seisoivat pihalla ammuskelun jälkeen maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat