Berliini
Saksan hallituksen repivistä riidoista ratkaistiin osa tiistaina päättyneissä hallitusryhmien johtajien neuvotteluissa.
Lopputulos näyttää siltä, että yksityisautoilijoiden ja autoteollisuuden puolestapuhuja, vain 6–7 prosentin kannatusta nauttiva liberaalipuolue FDP selvisi voittajana. Vihreät joutuivat joustamaan osasta tavoitteistaan.
Hallituksen suurin puolue on liittokansleri Olaf Scholzin sosiaalidemokraatit.
FDP:n toiveen mukaisesti Saksassa panostetaan moottoriteihin. Nopeusrajoitus moottoriteille on siivottu pois keskusteluista FDP:n vastustuksen takia, vaikka sitä kannattaa saksalaisten enemmistö.
Vihreiden ansiosta uusien tiehankkeiden oheen rakennetaan sentään aurinkopaneeleita.
FDP:n vaatimuksesta Saksa asettui aiemmin maaliskuussa myös EU:ssa poikkiteloin polttomoottoreista luopumista koskevissa neuvotteluissa.
Lähes 30 tunnin neuvotteluiden tuloksena hallitus laati 16-sivuisen asiakirjan, joka määrittelee hallituksen liikenne- ja ilmastotavoitteita Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman energia- ja talouskriisin muuttamassa maailmantilanteessa.
Moottoriteiden lisäksi myös kiskoja rakennetaan lisää, ja niitä rahoitetaan kuorma-autojen käyttömaksun korotuksella. Lisärahaa kiskojen rakentamiseen on tarkoitus kerätä viisi miljardia euroa vuodessa.
Saksan vihreiden puheenjohtaja Ricarda Lang sanoi keskiviikkona radiohaastattelussa, että kyseessä on ”vaikea kompromissi, joka tekee kipeää”. Tulokset eivät Langin mukaan riitä vihreille.
Ympäristöjärjestöt pitivät neuvottelujen tulosta katastrofaalisena. Erityisesti siksi, että ilmastonsuojelulakia aiotaan muuttaa niin, että eri hallinnonaloja koskevia vaatimuksia voi tulevaisuudessa sovitella keskinäisesti aiempaa joustavammin.
Tämä tulkittiin erityisesti liikenneministeriölle mahdollisuutena luistella liikenteen päästöjä koskevista velvoitteista.
Saksan vihreitä edustava talous- ja energiaministeri ja varakansleri Robert Habeck oli tavoitellut kovempia keinoja lämmityksen fossiilienergiasta luopumiseen kuin mihin FDP ja sosiaalidemokraatit olivat valmiita.
Habeckin valmistelema öljy- ja kaasulämmityksen kielto vuodettiin sensaatiohakuiselle iltapäivälehdelle Bildille maaliskuun alussa. Viime viikolla Habeck syytti harvinaisen suorasukaisessa televisiohaastattelussa vuotajaa hallituksen tahallisesta hallituksen sisäisen luottamuksen vahingoittamisesta.
”Ei aavistustakaan”, hän vastasi tiistaina kysymykseen siitä, kuka tai minkä puolueen edustaja vuotaja mahdollisesti oli.
Habeckin avoimen syyttelevää julkisuusstrategiaa ei nyt siis neuvotteluissa palkittu.
Maanantaina vihreiden ja liberaalien ministerit esiintyivät kameroiden edessä korostetun rennosti vieraillessaan Hollannissa, mutta ideologinen vastakkainasettelu hallituspuolueiden välillä ei juuri voisi olla näkyvämpää.
Habeck ei ole ennenkään peitellyt turhautumistaan Saksan takapajuiseen tilanteeseen fossiilienergiariippuvuuden kanssa.
”Saksan ongelma ja ministerikauteni kirous on se, että vuosia ja vuosikymmeniä on hukattu”, hän sanoi tiistaina.
FDP:n pieneen kokoonsa nähden ja ilmastokriisin vakavuuteen nähden suuri sananvalta ilmastoneuvotteluissa on yllättänyt osan poliittisista kommentaattoreista.
Osa hallitusta hiertävistä asioista jäi kuitenkin vielä sopimatta. Ne koskivat muun muassa valtiontaloutta, joka on FDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Christian Lindnerin hyppysissä.
Talouskeskustelussa Lindner on yksin vastaan sosiaalidemokraatteja ja vihreitä puolustaessaan jyrkästi Saksan nuivaa suhtautumista velkaan. Velkasääntöjä on jo venytetty viimevuotisten kriisien takia.
On selvää, että Saksan hallituksella on yhä edessään vaikeita neuvotteluita. Niin kovaa arvostelua nyt käydystä maratonkokouksesta satoi, että liittokansleri Scholzilla lienee paineita saada hallituksen työskentely näyttämään tulevaisuudessa sujuvammalta.