Unkari kertoi kolme syytä, miksi se ei hyväksy Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Unkari vaatii Ruotsilta sävyn muutosta maiden välisiin suhteisiin.

Unkarin hallituksen sivuilla on julkaistu teksti, joka esittleee kolme syytä miksi Ruotsin Nato-hakemusta ei ole ratifioitu.

Tukholma

Unkarin hallitus on julkaissut kotisivuillaan englanninkielisen tekstin, jossa listataan kolme syytä, miksi valtio ei ole vielä ratifioinut Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Unkarin hallituksen neuvonantajan Zoltán Kovácsin nimissä julkaistu teksti vaatii Ruotsilta sävyn muutosta suhteessa Unkariin. Vasta sen jälkeen Unkari voi hyväksyä Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Unkarin hallituksen neuvonantaja Zoltán Kovács.

Unkaria hiertää kolme asiaa, jotka Kovács on listannut väliotsikoiden alle.

Yksi: Ruotsi on jatkuvasti horjuttanut maiden välisiä suhteita.

Kaksi: Ruotsi luulee olevansa moraalisesti muita ylempänä.

Kolme: Ruotsi ei osoita huolenpitoa eikä kunnioitusta.

Ensimmäiseen syyhyn liittyen Kovács syyttää Ruotsin jatkuvasti arvostelleen Unkaria ja käyttäneen poliittista vaikutusvaltaansa Unkarin etujen vahingoittamiseksi.

Tekstissä nostetaan esille esimerkiksi Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kommentti vuodelta 2021. Ulf Kristerssonin nimi on tekstissä kirjoitettu väärin muotoon ”Ulf Kristensen”.

Kristersson kehotti EU:ta vuonna 2021 lisäämään painetta Unkarin hallitusta kohtaan ja tukemaan maan oppositiota.

Tekstissä mainitaan myös Ruotsin integraatioministeri Johan Pehrsonin kommentti toukokuulta 2022, jolloin hän totesi Kovácsin mukaan, että ”Unkarin muukalaisvihamielinen ja nationalistinen hallitus jatkaa oikeusvaltioperiaatteen rikkomista”.

Toisen väliotsikon alla teksti puhuu Ruotsin ”murenevasta moraalisen ylemmyyden valtaistuimesta”.

Kovácsin mukaan Ruotsin hallituksen edustajien kommentit osoittavat oletettua moraalista ylemmyyttä, joka on ”parhaimmillaan naurettavaa”.

”Haluaisin muistuttaa, että se ei ole ’muukalaisvihamielinen’ Unkarin valtio tai sen ’sortava hallinto’, joka avoimesti poltti Koraanin keskellä Ruotsin Nato-jäsenyysneuvotteluja, joissa oli mukana suuri muslimimaa”, Kovács kirjoittaa.

Koraanin polttamisen kutsuminen sananvapaudeksi oli rasismia, joka oli verhottu moraaliseen ylemmyyteen, teksti arvostelee Ruotsin hallituksen reaktiota tapaukseen.

Kolmanneksi Unkari katsoo, että Ruotsilta puuttuu kunnioitusta ja että maiden väliset suhteet ovat huonontuneet vuosien aikana.

Kovács nostaa esille pääministeri Viktor Orbánin kommentit muutaman viikon takaa, jolloin pääministeri kertoi suhtautuvansa myönteisesti Ruotsin Nato-jäsenyyteen ja kehotti puoluettaan äänestämään sen puolesta.

”Meidän on kuitenkin puhdistettava ilmaa Ruotsin kanssa, jotta voimme edetä”, Kovács kirjoittaa.

Koska maiden väliset suhteet ovat huonontuneet vuosien aikana, Unkari näki tarpeelliseksi lähettää parlamentaarisen delegaation Ruotsiin maaliskuun alussa.

Kovácsin mukaan vaikutelmaksi jäi, että Ruotsia ei kiinnostanut parantaa suhteita. Hän viittaa Politico-lehden juttuun, jossa ruotsalaiset virkamiehet olivat kuvailleet Unkarin toimintaa Kovácsin mukaan muun muassa ”kiristykseksi”.

Kovácsin mukaan aika on nyt kortilla ja koko alueen turvallisuus on pelissä.

”Olisi kaikkien intresseissä, että ruotsalaiset omaksuisivat yhteiset tavoitteemme. Mutta näyttää siltä, että he eivät ole päästämässä kaunastaan irti”, Kovács päättää tekstinsä.

Hän on jakanut sen myös Twitterissä.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ei ole vielä kommentoinut Unkarin tuoretta tekstiä.

Unkarin pääministerin kansliassa työskentelevä poliittinen neuvonantaja Balázs Orbán kertoi viikonloppuna Unkarin odottavan Ruotsilta vakuutuksia siitä, että maiden välillä ei enää tule olemaan unkarilais-ruotsalaiseen yhteistyöhön liittyviä ongelmia.

Tiistaina Billströmiltä kysyttiin, onko Ruotsi halukas antamaan sellaisia vakuuksia, mihin ulkoministeri vastasi ”ei”.

Lue lisää: Ruotsi jäi yksin Naton odotus­huoneeseen, ja tunnelma käy ahdistavaksi

Lue lisää: Venäjän suur­lähettiläs uhkailee Natoon liittyvää Ruotsia, sai kutsun puhutteluun

Unkari ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden maanantaina.

Oikaisu 29.3. kello 15.08: Korjattu Zoltán Kovácsin nimen kirjoitusasu.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat