Äänestys Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista on torstaina Turkin parlamentin asialistalla. Asiasta kertoi HS:lle Turkin suurimman oppositiopuolueen, Tasavaltalaisen kansanpuolueen (CHP) kansanedustaja Ahmet Ünal Çeviköz Ankarasta.
”Asia on vahvistettu, se [Suomen Nato-jäsenyys] käsitellään huomenna”, Çeviköz kertoi HS:lle keskiviikkoiltana.
Aiemmin keskiviikkona asian vahvisti uutistoimisto Anadolulle Turkin valtapuolue AKP:n varapuheenjohtaja Yılmaz Tunç. Myös Ilta-Sanomien tiedot Turkin parlamentista kertoivat, että ratifiointi olisi virallisesti torstain asialistalla.
Turkin parlamentin kalenterissa on merkintä täysistunnon pitämisestä torstaina kello 14 alkaen. Çeviköz kertoi iltayhdeksän jälkeen kuulleensa, että Suomen Nato-jäsenyyttä käsiteltäisiin jo kello 12 alkaen.
HS kertoi aiemmin keskiviikkona, ettei Turkin parlamentti käsittelekään Suomen Nato-jäsenyyttä täysistunnossaan keskiviikkona.
Kansanedustaja Çeviköz ja diplomaatit arvelivat alkuviikosta, että Suomen Nato-ratifioinnista keskusteltaisiin ja äänestettäisiin tiistaina tai keskiviikkona, mutta tietoja on pidetty epävarmoina ja muutoksille alttiina.
Turkin parlamentissa työskentelevä virkamies kertoi keskiviikkona iltapäivällä HS:lle, että äänestys näyttäisi siirtyvän ensi viikolle.
”Mutta se ei ole sataprosenttisen varmaa”, virkamies sanoi haluamatta nimeään julkisuuteen.
Virkamiehen mukaan on miltei vuorenvarmaa, että parlamentti hyväksyy Suomen Naton jäseneksi.
”Se menee läpi”, sanoi myös kansanedustaja Çeviköz maanantaina HS:lle.
Parlamentin ulkoasiainvaliokunta hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden yksimielisesti viime viikolla ja presidentti Recep Tayyip Erdoğan on suositellut jäsenyyden ratifioimista.
Turkin kansanedustajat valmistautuvat parhaillaan 14. toukokuuta pidettäviin vaaleihin, mikä tekee parlamentin työstä vaikeasti ennakoitavaa. Turkin kansanedustajat eivät aina ennalta tiedä, mitä minkäkin päivän täysistunnossa käsitellään.
Kuvaavaa on, että Çeviköz pystyi kertomaan Suomen Nato-hakemuksen puuttumisesta keskiviikon asialistalta vasta puoliltapäivin, kun täysistunnon oli määrä alkaa kello 14. Suomea ei kokouksen yli sadan kohdan asialistalla näkynytkään.
Vaalien vuoksi parlamentti on jäämässä ensi viikon jälkeen tauolle.
Turkki on lupaillut ratifiointia ennen vaaleja, joissa valitaan maalle presidentti ja kansanedustajat.
Muut sotilasliiton 29 jäsenmaata ovat jo ratifioineet Suomen jäsenyyden. Unkarin parlamentti hyväksyi Suomen jäsenyyden maanantaina.