Erdoğan turkkilais­medialle: Putin saattaa vierailla Turkissa huhtikuun lopulla

Turkki ei kuulu Putinista pidätysmääräyksen antaneen ICC:n sopimuksen allekirjoittajamaihin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui AK-puolueen jäsenille Ankarassa keskiviikkona.

| Päivitetty

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kertonut turkkilaisen televisiokanava ATV:n haastattelussa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa vierailla Turkissa huhtikuun lopulla. Asiasta kertoo muun muassa Daily Sabah.

Erdoğanin mukaan Putin olisi mahdollisesti saapumassa Akkuyun venäläisvalmisteisen ydinvoimalaitoksen avajaisiin 27. huhtikuuta. Putin saattaa toisaalta osallistua tilaisuuteen etäyhteyden kautta, Turkin presidentti lisäsi.

”27. huhtikuuta yksi mahdollisuus on, että Putin saapuu paikalle, tai sitten meillä on verkkoyhteysjärjestelmä”, Erdoğan sanoi ATV:lle yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan.

Venäläisen ydinenergiayhtymä Rosatomin rakentama, omistama ja operoima Akkuyun ydinvoimalaitos on Turkin ensimmäinen ydinvoimala.

Jos matka toteutuisi, kyseessä olisi Putinin ensimmäinen ulkomaanmatka sen jälkeen, kun Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) aiemmin tässä kuussa antoi Putinista pidätysmääräyksen.

Vielä maanantaina Kremlistä kiistettiin turkkilaislähteissä aiemmin liikkuneet tiedot siitä, että Putin olisi vierailemassa Turkissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Toteutuessaan Turkin-matka olisi myös Putinin ensimmäinen vierailu Nato-maahan Venäjän aloitettua laajan hyökkäyssotansa Ukrainassa viime vuoden helmikuussa.

Toisin kuin useimmat muut sotilasliitto Naton jäsenmaat, Turkki ei ole allekirjoittanut tai ratifioinut ICC:n sopimusta, joten sillä ei ole sopimusvelvoitetta Putinin pidättämiseksi.

Pidätysmääräyksen syynä oli ukrainalaisten lasten kaappaaminen Venäjälle, mikä on sotarikos. Venäjä ei ole ICC:n jäsen eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa. Venäjä kommentoi taannoin, että pidätysmääräys on merkityksetön.

Teoriassa ICC:n antama pidätysmääräys rajoittaa merkittävästi Putinin mahdollisia ulkomaanmatkoja. ICC:llä on 123 jäsenmaata, joiden velvollisuutena ainakin paperilla on Putinin pidättäminen, jos tämä saapuu valtion alueelle.

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev on sanonut, että yritys pidättää Putin olisi sodanjulistus Venäjää vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat