Vapautus ase­palveluksesta ja pieni­palkkaisia apulaisia – Etelä-Koreassa ehdotetaan kannustimia vauva­talkoisiin

Eteläkorealaisten syntyvyys on maailman alhaisin. Ehdotettujen tukitoimien pelätään johtavan muun muassa moderniin orjuuteen.

Eteläkorealainen nainen nosti lapsen ilmaan Soulissa vuonna 2018.

Etelä-Koreassa on hahmoteltu kannustimia, joilla maan ennätyksellisen alhainen syntyvyys saataisiin kohenemaan, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Esitettyjen ehdotusten joukossa ovat esimerkiksi korotus lapsilisiin, tukea hedelmällisyyshoitoihin, miehille mahdollisuus vapautua asepalveluksesta, jos heillä on vähintään kolme lasta sekä verohuojennukset lapsiperheille. Lisäksi perheitä auttamaan tulleille kotiapulaisille voitaisiin maksaa vähemmän kuin minimipalkkaa.

Ehdotukset ovat saaneet osakseen myös ankaraa arvostelua. Helpotusten on sanottu muun muassa suosivan miehiä ja kotiapulaisten riistopalkkauksen johtavan moderniin orjuuteen.

Etelä-Korean syntyvyysluvut ovat vajonneet ennätyksellisen alhaisiksi. Naisten hedelmällisyysluku on maailman alhaisin: keskimäärin naiset synnyttävät vain 0,8 lasta. Kansakuntien populaation ylläpitämiseksi luvun pitäisi olla noin 2,1.

Väestön ikääntyminen johtaa niin kutsutun huoltosuhteen heikkenemiseen. Alhainen syntyvyys kun johtaa siihen, että työssäkäyvien määrä ei riitä huoltamaan esimerkiksi eläkeläisiä. Vaikutukset heijastuvat heikentävästi kansantalouteen.

Syiksi Etelä-Korean alhaiseen syntyvyyteen on esitetty muun muassa lapsen hankkimisen kalleutta sekä asuntojen kalliita hintoja. Kyselyissä naiset ovat myös sanoneet arvostavansa henkilökohtaista vapauttaan enemmän kuin lapsia.

Myös Suomessa, samoin kuin muissakin kehittyneissä maissa, alhainen syntyvyys ja huoltosuhteen heikkeneminen on katsottu vakaviksi ongelmiksi.

Esimerkiksi viime vuonna Suomessa elävänä syntyneiden määrä oli pienin 150 vuoteen ja kuolleiden määrä suurin sitten sotavuosien, kertoo Tilastokeskus. Viime vuonna suomalaisnaisten kokonaishedelmällisyysluku laski 1,32:een.

Maailman suurin syntyvyys on puolestaan Nigerissä, missä naisten hedelmällisyysluku on lähes 7.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat