Yhdys­valtalais­toimittaja pidätettiin vakoilusta Venäjällä – Yhdysvallat tuomitsee ”jyrkimmällä mahdollisella tavalla”

FSB epäilee The Wall Street Journalin toimittaja Evan Gershkovichia vakoilusta Yhdysvaltain hallituksen hyväksi. Toimittaja kiistää vakoilusyytteet.

| Päivitetty

Talouslehti The Wall Street Journalin toimittaja Evan Gershkovich on otettu kiinni Venäjällä Jekaterinburgissa, kertovat venäläiset uutistoimistot, muun muassa Interfax.

Uutistoimistojen mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB otti toimittajan kiinni vakoilusta epäiltynä. Venäläisen kansalaisjärjestö OVD-infon mukaan tietojen mukaan Gershkovich olisi kadonnut tiistain ja keskiviikon välillä.

FSB epäilee Gershkovichia uutistoimistojen mukaan vakoilusta Yhdysvaltain hallituksen hyväksi. FSB:n mukaan Gershkovichia oli ohjeistettu ”Yhdysvaltojen puolelta” kokoamaan tietoa ”yhdestä sotilaallisen puolustuskokonaisuuden yrityksistä”. Todisteita väitteelle ei esitetty.

”Ulkomaalainen pidätettiin Jekaterinburgissa hänen yrittäessään saada salaiseksi luokiteltuja tietoja”, FSB totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Gershkovich kertoi torstaina Moskovassa pidetyssä oikeuskäsittelyssä olevansa syytön vakoilusyytteisiin, Reuters kertoo.

Samassa oikeuden istunnossa Gershkovich määrättiin pidettäväksi vankeudessa esitutkinnan ajan 29. toukokuuta asti. Mediatietojen mukaan Gershkovichia saattaisi odottaa 20 vuoden vankeustuomio, jos hänet tuomittaisiin vakoilusta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmaisi torstai-iltana olevansa ”syvästi huolissaan” toimittajan pidätyksen vuoksi. Bidenin hallinto on ollut yhteydessä Gershkovichin perheeseen ja Venäjän hallintoon, Reuters kertoo.

Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre ilmoitti, että Yhdysvallat tuomitsee Gershkovichin pidätyksen jyrkimmällä mahdollisella tavalla.

”Tuomitsemme myös Venäjän hallinnon jatkuvat toimittajiin ja lehdistönvapauteen kohdistuvat tukahduttamisyritykset”, Jean-Pierre sanoi.

Yhdysvallat kehottaa kaikkia kansalaisiaan poistumaan Venäjältä välittömästi.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kommentoi kiinniottoa Telegramissa. Zaharovan mukaan Gershkovichin toimet Jekaterinburgissa ”eivät liittyneet journalismiin”. Myöhemmin tiedotustilaisuudessa hän lisäsi uskovansa, että FSB tulisi julkistamaan tietonsa toimittajan väitetystä vakoilusta.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö sanoi, että Gershkovich olisi tutkinut venäläistä palkkasotilasyhtiö Wagneria.

Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov kertoi medialle, että Gershkovich otettiin hänen tietojensa mukaan kiinni ”itse teossa”.

”Toistan vielä kerran: kyse ei ole epäilystä, vaan siitä, että hänet otettiin kiinni itse teossa”, Peskov sanoi.

Peskov varoitti Yhdysvaltoja kohdistamasta toimia venäläisiä toimittajia vastaan. Ulkomaisilla toimittajilla ei Peskovin mukaan ole Venäjällä aihetta huoleen.

”Normaalia journalistista toimintaa harjoittavat tietysti jatkavat työtään, jos heillä on voimassa oleva akkreditointi. Sen kanssa ei tule olemaan mitään ongelmia”, Peskov lisäsi.

Evan Gershkovich uutistoimisto AFP:n välittämässä päiväämättömässä kuvassa.

Toimittajien ja media-alan työläisten ammattiliiton varapuheenjohtaja Sofja Rusova on eri mieltä.

”Se ei tietenkään ole totta”, Rusova kommentoi asiaa HS:lle Venäjältä käsin. Hän kertoo, että toimittajat ovat Venäjällä suuressa vaarassa työskennellessään ”sotilaallista erikoisoperaatiota” käsittelevien aiheiden parissa.

Rusova uskoo, että Gershkovichin vakoilusyytteet ovat keksittyjä. Niiden tarkoitus on luoda poliittista painetta ja käydä kauppaa.

”Minusta vaikuttaa siltä, että hänet otettiin panttivangiksi poliittisten intressien vuoksi.”

Rusova ei usko, että Gershkovichin luo tullaan päästämään ihmisoikeuspuolustajia tai että hän tulisi saamaan tietoja oikeusprosessinsa etenemisestä.

Lue lisää: Toimittajien ja sodan­vastustajien määrä Venäjän vankiloissa kasvaa

Tällä hetkellä useita Yhdysvaltain kansalaisia on kiinniotettuna Venäjällä, ja maat ovat suorittaneet useita korkean profiilin vankienvaihtoja viimeisimmän vuoden aikana, AFP kirjoittaa.

Joulukuussa Yhdysvallat ja Venäjä vaihtoivat vankienvaihdon, jossa yhdysvaltalainen koripallotähti Brittney Griner vaihdettiin pahamaineiseen asekauppias Viktor Butiin.

Vakoilusta syytetty entinen merijalkaväen sotilas Paul Whelan on ollut Venäjällä vangittuna vuodesta 2018 asti. Whelan on tuomittu kuudentoista vuoden vankeuteen.

Lue lisää: Venäjä ja USA vaihtoivat vankeja: Kori­palloilija Brittney Griner vaihdettiin ”kuoleman­kauppias” Viktor Butiin

Gershkovichin kohdalla vankienvaihdosta on liian aikaista puhua, Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov sanoi Venäjän valtiollisen uutistoimisto Rian mukaan. Ryabkovin mukaan vankienvaihdosta on keskusteltu yleensä jo tuomion saaneiden ihmisten kohdalla, ja hänen mukaansa ensin pitää seurata, miten Gershkovichin tilanne etenee.

Kyseessä on Venäjällä ensimmäinen kerta kun ulkomaalaista toimittajaa syytetään vakoilusta, kertoo Jevgeni Smirnov, joka on venäläisen ihmisoikeusjärjestö Pervyi otdelin asianajaja.

”Tällaista ei aikaisemmin ole tapahtunut Venäjällä. On ollut kaksi maanpetossyytettä venäläistoimittajia – Grigori Paskoa ja Ivan Safronovia – vastaan. Mutta vakoilujuttu ulkomaista toimittajaa vastaan on mielestäni uusi piirre”, Smirnov sanoo.

Lue lisää: Venäläinen entinen toimittaja Ivan Safronov tuomittiin 22 vuoden vankeuteen maan­petoksesta

Smirnov ei usko, että Gershkovich pääsisi lähiaikoina osaksi vankienvaihtoa.

”Venäjällä on tällä hetkellä liian paljon ihmisiä, jotka pitäisi vaihtaa [vankienvaihdossa]. --- Pidätettyjä ulkomaalaisia on hyvin paljon – enemmän, kuin mitä muilla mailla on pidätettynä tunnettuja venäläisiä”, Smirnov kertoi Vjorstka-medialle, joka seuraa Venäjän yhteiskunnallisia ja poliittisia asioita.

Smirnov uskoo, että Gershkovich siirretään pian Moskovassa sijaitsevaan Lefortovon vankilaan.

31-vuotias Gershkovich oli työskennellyt maassa useita vuosia Venäjän ulkoministeriön hyväksymän media-akkreditoinnin nojalla. Hän on erikoistunut Venäjää, Ukrainaa ja Neuvostoliittoa käsitteleviin juttuihin.

The Wall Street Journal kommentoi olevansa hyvin huolestunut toimittajansa turvallisuudesta. Lehti kielsi jyrkästi FSB:n väitteen siitä, että Gershkovich olisi vakoillut Yhdysvaltojen hyväksi.

Ennen siirtymistään WSJ:lle Gershkovich työskenteli uutistoimisto AFP:lle Moskovassa.

AFP:n mukaan Gershkovichin perhe muutti Venäjältä Yhdysvaltoihin, kun Gershkovich oli lapsi.

Oikaisu 30.3. kello 12.15: Gershkovichia ei otettu kiinni Venäjän ulkoministeriön valtuutuksella. Hän työskenteli ulkoministeriön hyväksymän akkreditoinnin nojalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat