Mies ampui 12 tunnin aikana yli 20 ihmistä sattuman­varaisesti – Selvitys kuvaa poliisi­työtä sekavaksi ja vaaralliseksi

Raportissa kritisoidaan Kanadan ratsupoliisin työtä lähes jokaisesta kulmasta. Poliisi ei muun muassa varoittanut siviilejä siitä, että alueella ajelee poliisiksi pukeutunut ampuja.

Kanadan ratsupoliisi etsi epäiltyä ampujaa Nova Scotian Great Villagessa 19. huhtikuuta 2020.

| Päivitetty

Lähes kolme vuotta sitten tapahtuneen joukkoampumisen poliisitoimintaa koskeva selvitys on valmistunut, eikä se maalaa imartelevaa kuvaa Kanadan ratsu­poliisista.

18.–19. huhtikuuta 2020 paikallinen mies ampui 12–13 tunnin aikana useita ihmisiä 16 eri paikassa Kanadan Nova Scotian provinssissa ja sen lähialueilla.

Lopulta Kanadan ratsupoliisi ampui miehen kuoliaaksi Nova Scotian Enfieldissä.

Ammuskeluissa kuoli yhteensä 23 ihmistä, epäilty ampuja mukaan luettuna, ja loukkaantui kolme. Nova Scotian joukkoammuskelu on Kanadan historian vakavin. Sen jälkeen maassa esimerkiksi kiellettiin 1 500 rynnäkköasemallin ja niiden muunnelmien myynti, osto, käyttö ja maahantuonti.

Poliisityötä selvittävän raportin tekeminen aloitettiin laajan, poliisia koskevan kritiikin seurauksena.

Työ kesti useita kuukausia, ja lopputulos, yli 3 000-sivuinen raportti, julkaistiin torstaina, kertovat muun muassa Kanadan kansallinen julkisen palvelun televisio- ja radioyhtiö CBC ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Raportissa kritisoidaan Kanadan ratsupoliisin työtä lähes jokaisesta kulmasta, CBC kertoo. Raportin mukaan poliisi epäonnistui esimerkiksi viestinnässä: sen mukaan poliisi ei varoittanut tarpeeksi paikallisia hyökkääjästä, mikä saattoi asettaa paikalliset ihmiset vaaraan.

Kanadan kuninkaallinen ratsupoliisi on vanhahtavasta nimestään huolimatta Kanadan kansallinen ja liittovaltion poliisi.

Poliisi ei ollut varautunut

Raportin mukaan poliisi oli varautunut huonosti joukko­ammuskelun kaltaisiin isoihin tragedioihin.

Bible Hillin poliisilla, joka ensimmäisenä vastasi tehtävään ammuskelusta, ei esimerkiksi ollut operatiivista suunnitelmaa kriisitilanteisiin.

Paikalliset poliisit eivät myöskään tienneet kriisitilanteisiin sovellettavista ohjeista. Esimerkiksi vuonna 2015 Monctonissa tapahtuneen ammuskelun jälkeen viranomaiset antoivat suosituksen hätätoiminta­suunnitelmasta, jossa listattaisiin kriittisimmät paikat ja reitit uhkaavan henkilön liikkumisen rajoittamiseen tai estämiseen.

”Ne, joilla oli vastuu huhtikuun 18. ja 19. päivän tapahtumista, ei ollut tietoa mistään suunnitelmasta tai ohjeistuksesta, eikä sellaisia sovellettu tapauksessa”, raportissa kerrotaan.

Tieto ei myöskään kulkenut hätäkeskuksen ja poliisien välillä.

Varautumattomuus johti raportin mukaan ”kaaokseen ja hämmennykseen” poliisien kesken.

Poliisi oli eristänyt ampujan työpaikan Darthmouthissa Nova Scotiassa huhtikuussa 2020.

Poliisi ei varoittanut ihmisiä

Raportin ehkä kovin kritiikki kohdistuu viestintään. Raportin mukaan poliisi pimitti tietoa siviileiltä. Viestintää ovat kritisoineet rankasti myös uhrien omaiset.

Poliisi ei raportin mukaan ottanut todesta silminnäkijöiden havaintoja siitä, että epäilty ampuja ajoi poliisiauton näköisellä autolla. Poliisi tiedotti vasta 12 tuntia myöhemmin silminnäkijähavainnoista. Se ei myöskään tiedottanut nopeasti sitä, että epäilty oli lähtenyt Portapiquesta, jossa ammuskelu alkoi.

Mies oli pukeutunut poliisiksi ja myös muokannut autonsa muistuttamaan poliisiautoa.

Esimerkiksi kahden kuolleen naisen perheet ovat sanoneet, että naiset olisivat jääneet kotiinsa suojaan, jos olisivat tienneet, että ammuskelija on tekeytynyt poliisiksi.

Poliisi sai kritiikkiä myös siitä, että se varoitti ihmisiä Twitterin välityksellä. Raportti myötäili uhrien läheisten näkemystä siitä, että varsinkin Nova Scotian syrjäseuduilla internet-yhteydet voivat olla heikot, eivätkä ihmiset edes välttämättä käytä Twitteriä.

Twiiteissään poliisi myös puhui melko laveasti ”ampuma-asetilanteesta”, mikä ei raportin mukaan kertonut tarpeeksi kansalaisille tilanteen vakavuudesta.

Ensimmäiselle ammuskelupaikalle saapuneet poliisit kuvailivat sisäisessä viestinnässä näkymää ”taistelutantereeksi”.

Twiiteissään poliisi tosin myös pyysi ihmisiä pysymään kodeissaan ovet lukittuina.

Poliisi vastasi raportin tekovaiheessa, että laaja ja yksityiskohtainen tiedottaminen voi synnyttää paniikkia ja saattaa myös poliiseja vaaraan. Raportin tekijöiden mukaan se ei pidä paikkaansa eikä sen pitäisi ohjata poliisin päätöstä vaarasta tiedottamisessa.

Ammuskelijan aiempi väkivaltainen käytös ei herättänyt tarpeeksi huolia

Epäilty hyökkääjä oli jo ennen ammuskelua osoittanut taipumusta väkivaltaan, vaikkakaan kukaan ei voinut ennustaa, että hän päätyisi tappamaan yli 20 ihmistä ilmeisen sattumanvaraisesti.

Viranomaisilla oli raportin mukaan tiedossa, että ampuja oli ollut väkivaltainen paitsi kumppaniaan, myös muita perheenjäseniään ja jopa potilaitaan kohtaan useiden vuosien ajan. Mies työskenteli hammashoidossa.

18. huhtikuuta mies pahoinpiteli ensin kumppaniaan. Nainen onnistui pakenemaan. Sen jälkeen mies ampui 13 ihmistä Portapiquen alueella, minkä lisäksi hän sytytti useita taloja tuleen, myös omansa. Seuraavana päivänä mies tappoi yhdeksän ihmistä, kunnes lopulta poliisi tappoi hänet noin 90 kilometrin päässä Portapiquesta.

Raportissa vaaditaan perustavanlaatuista muutosta Kanadan ratsupoliisin toimintatapoihin

Raportin tekemistä johtanut Michael MacDonald vaatii BBC:n mukaan perustavan­laatuista muutosta maan poliisivoimiin.

Raportissa annetaan 130 muutossuositusta, ja niistä yli puolet on CBC:n mukaan suunnattu Kanadan ratsupoliisille ja alalle. Raportissa muun muassa suositellaan, että poliisivoimissa varmistetaan, että virheitä käsitellään järjestelmällisesti.

”Kyky ottaa vastuu virheistään pitäisi olla ylennyksen kriteeri Kanadan ratsupoliisissa”, yksi suosituksista kuuluu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat