Donald Trump asetettiin rikos­syytteeseen

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun entistä tai nykyistä presidenttiä vastaan nostetaan rikossyytteitä Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kampanjatilaisuudessa Texasin Wacossa lauantaina.

| Päivitetty

Yhdysvalloissa suuri valamiehistö on äänestänyt entisen presidentin Donald Trumpin syytteiden nostamisen puolesta, The New York Times -sanomalehti kertoo nojaten neljään asiasta tietävään lähteeseen.

Myös uutistoimisto Reutersille puhunut Trumpin asianajaja vahvisti, että hän on saanut tiedon syytteiden nostamisesta. New Yorkin piirisyyttäjän Alvin Braggin toimisto vahvisti varhain perjantaina Suomen aikaa, että he ovat olleet yhteydessä Trumpin asianajajiin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun presidentin virkaa hoitanutta vastaan nostetaan rikossyytteitä Yhdysvalloissa. Ennen tätä Braggin palveluksessa olevat syyttäjät aikovat pyytää Trumpia antautumaan ja saapumaan oikeusistunnon käsittelyyn.

Trumpin lähipiiristä kerrottiin The New York Timesille, että päätös syytteistä tuli presidentille ja hänen avustajilleen yllätyksenä. He pitivät todennäköisenä, että suuren valamiehistön päätöksessä tulisi kestämään viikkoja, jos valamiehistö ylipäänsä tekisi päätöksensä.

Edustajainhuoneen puhemiehen, republikaanien Kevin McCarthyn mukaan päätös on ”vahingoittanut peruuttamattomasti” Yhdysvaltoja.

Demokraattien Adam Schiff puolestaan kutsui sitä ennenäkemättömäksi käänteeksi.

”Syytteiden nostaminen ja entisen presidentin pidättäminen on ainutkertaista koko Yhdysvaltain historiassa. Mutta ainutkertaista ovat myös Trumpin syytteisiin johtaneet laittomat toimet.”

Trumpin asianajaja ei vielä alkuyöstä Suomen aikaa tiennyt, milloin entinen presidentti aikoo antautua. The New York Timesille puhunut asianajaja kertoi myöhemmin aamuyöstä, että Trump todennäköisesti antautuu tiistaina

Floridan kuvernööri ja mahdollinen presidentinvaaliehdokas Ron DeSantis sanoi, ettei osavaltio aio auttaa Trumpin luovutustoimissa. Syyksi tälle DeSantis sanoo tapauksen ”kyseenalaiset” asianhaarat.

The New York Timesin haltuunsa saaman New Yorkin poliisin sisäinen muistio ohjeistaa poliiseja olemaan valmiita lähtemään kaduille tarvittaessa.

Trumpiin kohdistuva syyte liittyy hänen rooliinsa aikuisviihdenäyttelijä Stephanie Cliffordin, taiteilijanimeltään Stormy Daniels, hiljaiseksi maksamisessa vuoden 2016 presidentin­vaalikampanjan aikana. Tarkkoja tietoja siitä, mitä kaikkea syytteisiin sisältyy ei ole vielä saatavilla.

Televisiokanava CNN:n lähteiden mukaan Trumpia vastaan nostetuissa syytteissä on mukana yli 30 kohtaa, jotka liittyvät yrityspetoksiin.

Trump on kiistänyt syytökset ja on hyökännyt julkisesti Braggia vastaan. Presidentinvaaliehdokas Trump aikoo myös todennäköisesti käyttää syytteitä osana vaalikampanjaansa ja lisätä hyökkäyksiä Braggia vastaan.

Entinen presidentti kutsui lausunnossaan syytteiden nostamista ”poliittiseksi vainoksi ja vaaleihin sekaantumiseksi”.

Syytteiden nostolla tai mahdollisella tuomiolla ei kuitenkaan ole suoraan vaikutusta Trumpin ehdokkuuteen, koska Yhdysvaltojen perustuslaki ei vaadi presidentiltä tai ehdokkaalta puhdasta rikosrekisteriä. Jos Trump valittaisiin uudestaan presidentiksi, käynnissä oleva oikeusjuttu tai mahdollinen tuomio aiheuttaisi vaikeuksia presidentille.

Trumpin toimia tutkitaan myös muun muassa Georgian osavaltiossa, jossa syyttäjän tutkinta lainvastaiseen vaalivaikuttamiseen on loppusuoralla.

Cliffordin asianajaja Clark Brewster otti kantaa Twitterissä syytteiden nostoon sanomalla, ettei kukaan ole lain yläpuolella.

”Antakaamme totuuden ja oikeuden voittaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat