Yhdysvalloissa on käsillä ennen­näkemätön tilanne, josta Trumpille jää ikuinen leima

Ilmoitus syytteen nostamisesta torstai-iltana yllätti kaikki, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Elina Väntönen.

Donald Trump esiintyi Yhdysvaltain konservatiivien CPAC-konferensissa maaliskuun alussa National Harborin alueella Marylandissa.

Washington

Läpi Yhdysvaltojen kulki torstai-iltana kohahdus.

Ensimmäistä kertaa historiassa maan entistä presidenttiä vastaan nostettiin rikossyyte. Syytteen kohteena on Donald Trump, joka toimi presidenttinä vuosina 2017–2021.

Kohahdusta voimisti se, että kukaan ei osannut odottaa ilmoitusta syytteen nostamisesta juuri nyt. Tiettävästi edes Trumpin asianajajaa ei ollut informoitu etukäteen.

Vastikään tällä viikolla oli uutisoitu, että ”syytelimbo” voisi kestää huhtikuun loppuun asti. Suuri valamiehistö kuitenkin äänesti syytteiden nostamisesta torstaina New Yorkissa.

Tapahtumien kulkua on vaikea ennustaa, koska ollaan ennennäkemättömässä tilanteessa.

Vielä ei tiedetä edes rikossyytteen sisältöä. Syytteen yksityiskohdat tulevat julki tyypillisesti, kun syytetty saapuu oikeuden eteen.

Tämä tapahtuu ilmeisesti ensi viikon alkupuolella. Trumpin uskotaan antautuvan vapaaehtoisesti. Tiettävästi hänestä otetaan samalla sormenjäljet ja mugshot eli tunnistuskuva, mutta sitä ei välttämättä julkaista.

Todennäköisesti media yrittää saada tietoa syytteen sisällöstä etukäteen asian poikkeuksellisuuden ja yleisen merkittävyyden nojalla. Koska ennakkotapauksia ei ole, on vaikea ennustaa tietopyynnön menestymismahdollisuuksia.

Yhdysvalloissa järjestetään ensi vuonna presidentinvaalit, joihin Trump pyrkii republikaanien ehdokkaaksi. Hän on edelleen puolueensa äänestäjien joukossa useimpien mittauksien mukaan suosituin ehdokas.

Vaalikampanjointiin rikossyyte lyö leimansa ja ravistelee asetelmia.

Trumpin tiimi yrittää maalata rikossyytteen ajojahdiksi ja toivoo sen innostavan kannattajia ja jopa auttavan uudelleenvalinnassa. Se voi toimia tai sitten ei.

Huomionarvoista on, kuinka republikaanit riensivät torstaina vauhdilla Trumpin tueksi. He moittivat kilvan syytteitä poliittiseksi, vaikkei niiden sisällöstä ole tietoa.

Puolueen yhtenäisyys asiassa voi hankaloittaa Trumpin republikaanihaastajien asemaa matkalla esivaaleihin. Pahin kilpailija, Floridan kuvernööri Ron DeSantis yhtyi kuitenkin puolueensa riveihin ja kutsui syytteitä epäamerikkalaisiksi. Hän myös sanoi, ettei hänen osavaltionsa avustaisi syyttäjää millään tavalla.

Vaikka rikossyyte avittaisi Trumpia esivaaleissa, Joe Bidenia tai muuta demokraattien ehdokasta vastaan se voisi olla turmiollinen – ainakin jos hänet katsotaan syylliseksi.

Valkoinen talo ei kommentoinut rikossyytettä. Se haluaa välttää vaikutelmaa, että Biden olisi asiassa millään tavalla osallinen.

Todennäköisesti Trump voi jatkaa kampanjointiaan syytteestä huolimatta. Viime viikonloppuna hän vieraili Texasissa.

Tutkittu tapaus liittyy aikuisviihdetähti Stormy Danielsille eli Stephanie Cliffordille maksettuihin hyssyttelyrahoihin.

Cliffordin mukaan hän harrasti seksiä Trumpin kanssa vuonna 2006, ja Trumpin tiimi maksoi hänet hiljaiseksi asiasta 130 000 dollarilla vuonna 2016.

Se ei ole rikos. Voi kuitenkin olla rikos, jos maksu on merkitty Trumpin yrityksen kirjanpitoon oikeudellisena kuluna, kuten syyttäjä tiettävästi katsoo. Uutiskanava CNN:n lähteiden mukaan syytekohtia olisi yli 30.

Entisen presidentin syyttämiseen on korkea kynnys. Syyttäjä Alvin Bragg oletettavasti uskoo saaneensa kasaan niin painavan näytön, että tuomio on todennäköinen. Syyllisyydestä päättää valamiehistö, jonka Trumpin puolustus yrittää saada vakuuttuneeksi aikuisviihdetähden epäluotettavuudesta.

Trumpille jää rikossyytteestä joka tapauksessa ikuinen leima. Hän jää historiaan ensimmäisenä Yhdysvaltain presidenttinä, joka on asetettu rikossyytteeseen.

Se on painava asia jopa Trumpille, joka on ollut toistuvien kohujen ja tutkintojen kohteena.

Ainakaan ennakkotiedot syytteestä eivät vaikuta horjuttaneen hänen suosiotaan, mutta oikeudenkäynti ja tuomio voivat toimia eri tavalla. Ollaan epävakaalla maaperällä, jossa tulevaa on vaikea ennustaa.

Manhattanin syyttäjänviraston edessä on ollut pientä kuhinaa jo viikkojen ajan. Ensi viikolle on todennäköisesti luvassa todellinen sirkus, kun Trump saapuu oikeuden eteen.

Siitä kaikki vasta alkaa.

Todennäköisesti tuomiota saadaan odottaa kuukausia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat