Venäjä aloitti kevät­kutsunnat, tavoitteena kouluttaa 147 000 alokasta

Pääesikunta vakuutti, ettei asevelvollisia viedä rintamalle.

Pappi pirskotti vihkivettä rintamalle lähtevien reserviläisten päälle Rostovin alueella Venäjällä lokakuun viimeisenä päivänä viime vuonna.

Venäjä aloitti lauantaina jokavuotiseen tapaan kevätkutsunnat, jotka jatkuvat heinäkuun 15. päivään saakka. Presidentti Vladimir Putinin antaman asetuksen mukaan tavoitteena on koota yhteensä 147 000 asevelvollista vuoden mittaiseen palvelukseen.

Venäjän lain mukaan palvelukseen otettuja asevelvollisia ei saa määrätä asepalvelukseen Venäjän rajojen ulkopuolelle. Venäjä liitti itseensä viime syksynä neljä Ukrainan maakuntaa, mutta pääesikunta vakuutti perjantaina, ettei palvelukseen kutsuttavia lähetetä sotaan.

”Yhtäkään kutsunnoissa asepalvelukseen otettua ei lähetetä sotilaalliseen erikoisoperaatioon”, kontra-amiraali Vladimir Tsimljanski sanoi uutissivusto RBK:n mukaan. Kansalaisjärjestöt ovat aiemmin raportoineet koulutuksessa olevien nuorten reserviläisten määräämisestä operaatioihin ulkomaille, asevoimat taas on tämän kiistänyt.

Venäjällä on periaatteessa voimassa yleinen asevelvollisuus, jonka perusteella 18-27-vuotiaat miehet voidaan määrätä palvelukseen. Pitkä kutsuntakausi järjestetään kevään lisäksi syksyllä, jolloin kutsuntatoimistot ovat avoinna lokakuun alusta joulukuun loppuun.

Käytännössä ikäluokista on kevätkutsunnoissa otettu riviin alle viidennes ja syksyisin vielä hieman vähemmän. Vapautuksen tai lykkäyksen voi saada useilla perusteilla, kuten huoltovelvollisuuksien tai opintojen vuoksi. Asevelvollisuutta on vältelty myös laittomin keinoin, kuten pakoilulla ja lahjonnalla, erityisesti 1990-luvulla.

Viime vuosikymmenellä kutsuttujen määrät vähenivät hiljakseen samalla, kun Venäjän asevoimat värväsi entistä enemmän ammattisotilaita. Viime aikoina palvelukseen otettujen määrää on taas lisätty. Tämän kevään tavoite on 12 500 alokasta enemmän kuin viime vuoden keväällä, kertoo RBK.

Kutsuntoihin voi tänä vuonna ensimmäisen kerran osallistua myös sähköisesti täyttämällä lomakkeen puolustusministeriön avaamassa portaalissa. Menetelmää testattiin ensimmäisen kerran viime syksynä, kun Putin määräsi niin sanotun osittaisen liikekannallepanon vahvistamaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Syyskuussa aloitetulla osittaisella liikekannallepanolla tavoiteltiin 300 000 sotilaan saamista hyökkäyssotaan. Läntisten arvioiden mukaan mobilisoituja olisi saatu kokoon todellisuudessa 180 000 – 200 000 sotilaan verran.

Puolustusministeri Sergei Šoigu kertoi lokakuun lopussa liikekannallepanon päättyneen ja toteutuneen suunnitelmien mukaisesti. Presidentti Putin ei tiettävästi ole kuitenkaan antanut asetusta mobilisoinnin lopettamisesta, joten ainakin teoriassa se voisi jatkua edelleen.

Venäjän asevoimat on houkutellut tänä vuonna uusia vapaaehtoisia sotaan Ukrainaan ja vakuuttanut samalla, ettei uusia liikekannallepanoja suunnitella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat