”Ilmiselvää, että täällä on nyt vaarallista”, sanoo suomalainen vapaa­­laskija – Ainakin neljä ihmistä kuollut, vyöry pyyhkäisi talon mereen

Lumivyöryjä tapahtui perjantaina tiettävästi neljä: kaksi Yykeässä, yksi Reinøyassa ja yksi Kaivuonossa.

Pelastajat tähyävät merelle, jossa kelluu talo. Medioiden mukaan lumivyöry oli pyyhkäissyt mereen asuintalon lisäksi myös navetan ja venerakennuksen Reinøyan saarella.

| Päivitetty

neljä ihmistä on kuollut lumivyöryissä Pohjois-Norjan Tromssan ja Finnmarkin läänissä, kertovat norjalaiset VG ja NRK.

Lumivyöryjä tapahtui perjantaina useita: kaksi Yykeässä, yksi Reinøyassa, yksi Kaivuonossa ja yksi Raisissa. Lumivyöryt tapahtuivat päivällä kahden ja kuuden välillä.

Yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti Yykeän­muotkassa Yykeässä. Pelastuslaitos sai tiedon lumivyörystä kello 15.30 paikallista aikaa.

Kuollut ja loukkaantunut olivat VG:n mukaan osa italialaista turistiryhmää. Ryhmän kolme muuta jäsentä loukkaantuivat lievästi, ja heidät vietiin pois paikalta helikopterilla.

Poliisi pyrkii saamaan yhteyden Italian Norjan-suurlähetystöön.

Turistiryhmä oli pormestari Dan-Håvard Johnsenin mukaan retkeillyt onnettomuus­hetkellä suositulla alueella lähellä Kavringtindeniä. Kavringtinden on yksi Yykeän suosituimmista vuorista valloittaa.

Johnsenin mukaan Yykeässä on tällä hetkellä paljon turisteja ympäri Eurooppaa. Johnsen ohjeistaa kaikkia pysymään sisätiloissa.

”Sääolosuhteet ovat niin huonot, että Punaisella ristillä on vaikeuksia päästä [tapahtuma]paikalle. Ja he ovat kuitenkin Norjan parhaimmin koulutetut ihmiset vuoristo-olosuhteisiin”, Johnsen sanoo VG:lle.

Yykeässä oleva suomalainen Teemu Nikkilä kuvailee HS:lle alueen säätä vaaralliseksi.

Nikkilä tulee joka kevät Yykeän alueelle vapaa­laskemaan. Tällä kertaa hän valitsi majoitus­paikaksi kylän suositun Kavringtindenin vuoren vieressä.

Sääolosuhteet Yykeässä ovat haastavat.

Nikkilä itse suuntasi perjantai­aamuna sisämaahan laskemaan, turvallisuus­syistä.

”Täällä on satanut lunta viimeisen puolentoista vuorokauden aikana aika reilusta, varmaan puolisen metriä. Lunta alkoi tulla eilen illalla enemmän, ja samalla alkoi tuulla navakammin”, Nikkilä kertoo.

Nikkilä majoittuu Kavringtindenin alapuolella alueella, josta lähtee suosittu ulkoilureitti vuorelle. Alhaalla rinne on loivaa, mutta ylhäältä vuori on hyvin jyrkkä.

”Hyvällä säällä voi päästä ylöskin asti, mutta ei kyllä tällaisella”, Nikkilä toteaa.

Teemu Nikkilän mukaan alueella on tähän aikaan vuodesta runsaasti turisteja ”ympäri Keski-Eurooppaa”. Torstaina päivällä hän oli törmännyt Kavringtindenillä italialaiseen ryhmään.

Nikkilän mukaan Yykeässä vaikuttaa olevan melko tyypillistä, että turistiryhmät tulevat Keski-Euroopasta mukanaan opas, joka ei ole paikallinen eikä välttämättä tunne maastoa.

”Opas voi olla ammattilainen, mutta ryhmä ei. Tullaan vähän kylmiltään laskemaan. Veikkaan, että se on paikallisistakin ongelma”, Nikkilä sanoo HS:lle Yykeästä.

”Viimeiset pari päivää on nimittäin ollut ilmiselvää, että täällä on tällä hetkellä vaarallista.”

Reinøyan saarella Kalsan kunnassa kaksi ihmistä löydettiin perjantaina kuolleena Grøtnesdalenin kylän läheltä, vahvistaa pelastustöitä johtaja Vidar Paulsen VG:lle. Poliisin mukaan kuolleiden läheisille on ilmoitettu asiasta, joten on todennäköistä, että kuolleet ovat norjalaisia.

Lumivyöry on myös tuhonnut rakennuksia alueella. Paikallinen asukas Anne Varmedal kertoo NRK:lle, että lumivyöry vei mukanaan naapureiden asuintalon, venerakennuksen ja navetan, joka oli täynnä eläimiä.

”Olimme juuri aloittamassa illallista, kun kuulimme hirveän pamauksen. Sää on ollut kamala. Kun lumipölly laskeutui, näin, että oli tapahtunut suuri lumivyöry”, Varmedal kertoo.

Varmedal meni kumppaninsa kanssa naapureiden tilan luokse heti lumivyöryn jälkeen. Pariskunta kertoo VG:lle, että lumivyöry oli ”vienyt mukanaan kaiken”. Varmedalin mukaan tilalla asui vanha pariskunta.

Poliisi ei ole vahvistanut, että kuolleet olivat kyseiset Varmedalin naapurit, mutta kertoo lumivyöryn pyyhkäisseen mereen ”taloja ja eläimiä”.

”Se [lumivyöry] oli ainakin 200 metriä leveä. Olen asunut saarella 50 vuotta, enkä ole koskaan nähnyt tällaista”, Varmedal sanoo medialle.

Lumivyöryvaara on erittäin korkea tällä hetkellä Reinøyassa. Poliisi on aloittanut evakuoinnit alueella. Pelastustoimet ovat edelleen käynnissä.

Talo tai sen osa kellui Reinøyan saaren edustalla perjantaina.

Kaivuonossa Bálggesvárrin vuoren lähellä tapahtui myös lumivyöry, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa, että kukaan ihminen olisi loukkaantunut siinä.

Lumivyöryn alle pelätään jääneen maatilan, jossa on VG:n mukaan sata eläintä.

Viimeisimpänä norjalaismediat kertoivat, että myös Raisissa yksi ihminen on kuollut lumivyöryn seurauksena.

VG:n mukaan kuollut oli osa kuuden hengen turistiryhmää. Ryhmän jäsenet ovat ulkomaalaisia, eikä kuolleen omaisia ole VG:n mukaan vielä tavoitettu.

Tromssassa toimivan Punaisen Ristin toiminnanjohtaja Tor Indrevoll kuvailee medialle tilannetta ”äärimmäisen vakavaksi”. Kun Punainen risti sai tiedon ensimmäisestä lumivyörystä Yykeässä, he ensin pyrkivät lähtemään tapahtumapaikalle helikopterilla. Se oli sääolosuhteiden takia mahdotonta.

”Harvoin joudumme kerralla lähettämään töihin näin monta pelastajaa. Pelastustöitä vaikeuttaa myös se, että lumivyöryt ovat sulkeneet teitä” Indrevoll kertoo.

Lumivyöryennusteita kokoava norjalainen Varsom (suomeksi varoitus) on antanut Tromssan alueelle koko viikonlopuksi varoituksen erittäin vaarallisista lumivyöry­olosuhteista.

Oikaisu 1.4. kello 00.01: Korjattu yhtä kuvatekstiä, jossa kerrottiin kuvan olevan Karvringtindenin läheltä. Kuva on samasta kunnasta mutta eri kohdasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat