Ainakin 21 kuollut Yhdysvaltain myrskyissä ja tornadoissa

Myrsky on aiheuttanut kuolonuhreja muun muassa Arkansasissa, Tennesseessä ja Indianassa.

| Päivitetty

Yhdysvaltain Keskilännessä ja eteläosissa ainakin 21 ihmistä on kuollut ja kymmeniä joutunut sairaalaan myrskyjen ja tornadojen pyyhittyä yli Keskilännen ja eteläisten osavaltioiden, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP sekä uutiskanava CNN.

Ainakin viisi ihmistä kuoli Arkansasin osavaltiossa. Neljä kuolonuhreista raportoitiin Wynnen pikkukaupungissa ja yksi osavaltion pääkaupungissa Little Rockissa.

Little Rockissa sijaitseva lääketiedettä opettava yliopisto University of Arkansas for Medical Sciences julisti suuronnettomuus­tapahtuman loukkaantuneiden määrän takia.

Tornado tuhosi uutistoimisto AP:n mukaan muun muassa rakennuksia ja autoja Little Rockissa.

Arkansasin kuvernööri Sarah Huckabee Sanders kertoi Twitter-tilillään osavaltion kansalliskaartin avustavan viranomaisia ympäri osavaltiota. Sanders julisti osavaltioon myös hätätilan myrskysäiden vuoksi.

Wynnen pormestari Jennifer Hobbs kuvaili CNN:lle, että kaupungin kärsimät tuhot katkaisivat sen käytännössä kahtia itä-länsisuunnassa.

Ainakin 50 ihmistä joutui sairaalahoitoon tornadon iskettyä Pulaskin piirikuntaan, jossa Little Rock sijaitsee. Kaupungin pormestarin Frank Scottin mukaan vaikutukset olivat tuhoisia.

”Kirjaimellisesti minuuteissa se kulki läpi Little Rockin kaupungin läntisten osien. Se ilmestyi kuin tyhjästä”, Scott sanoi CNN:lle.

CNN:n mukaan Indianassa kuolleita on raportoitu ainakin kolme ja Alabamassa ainakin yksi.

Muista osavaltioista CNN kertoo ainakin seitsemän kuolleen Tennesseen osavaltiossa.

Illinoisissa taas yksi ihminen kuoli, kun Apollo-teatterin katto romahti Belvideren kaupungissa perjantai-illalla.

Teatterissa oli romahdushetkellä käynnissä konsertti, jota seuraamassa oli noin 260 ihmistä. 28 ihmistä loukkaantui, kertovat uutiskanava CBS:n mukaan paikalliset viranomaiset.

Tuulen nopeus onnettomuushetkellä oli jopa 40 metriä sekunnissa.

CNN:n mukaan Indianassa kuolleita on raportoitu ainakin kolme. Useat rakennukset ovat kärsineet piirikunnan samannimisessä pääkaupungissa Sullivanissa merkittäviä tuhoja.

Mississippin hätätilavirasto kertoi Twitter-tilillään ainakin yhden ihmisen kuolleen perjantain myrskyjen seurauksena Pontotocin piirikunnassa. Myös Alabamassa on kuollut ainakin yksi ihminen.

Tornadoista raportoitiin ainakin myös Iowan ja Wisconsinin osavaltioissa.

Ilmoituksia annettiin useista osavaltioista kymmenittäin. Sadattuhannet kotitaloudet olivat lauantaina päivällä Suomen aikaa ilman sähköä.

The Washington Post -sanomalehti kertoi aiemmin, että myrsky on ollut poikkeuksellisen suuri.

Voimakkaat tuulet ovat myös ruokkineet nopeasti leviäviä maastopaloja.

Monet perheet ovat joutuneet evakkoon Little Rockin kaupungissa.

Tornado oli kaatanut rekan Whitelandissa Indianassa.

Little Rockin asukkaat halasivat toisiaan.

Tornado on The New York Times -sanomalehden mukaan osa vaarallista sääjärjestelmää, joka vaikuttaa Yhdysvaltojen etelä- ja yläkeskiosissa. Esimerkiksi Little Rockiin iskenyt tornado ei Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen mukaan ole todennäköisesti ainoa, joka syntyy järjestelmän takia.

Lisäksi ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaista tuulista ja raesateista sekä ukkosmyrskyistä ja hyökytulvista.

Tornadovaroitusten piirissä on ollut kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Vain noin viikko sitten Mississippin osavaltioissa riehuneissa myrskyissä kuoli 25 ihmistä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili perjantaina Mississippin Rolling Forkin kaupungissa, missä myrskytuhot olivat huomattavia ja 13 ihmistä kuoli myrskyn seurauksena.

Sosiaalisessa mediassa jaetussa kuvassa tornado oli repäissyt puun irti maasta Iowassa.

Tornado oli tuhonnut kokonaisia asutuskeskuksia Little Rockissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti puheen Rolling Forkin kaupungin asukkaille Mississippissä perjantaina. Viikko sitten 25 ihmistä kuoli myrskyn pyyhkiessä Mississippin yli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat