Fox Newsin kunnianloukkaus­juttu menee vala­miehistön käsittelyyn

Delawaren osavaltion korkein oikeus päätti asiasta perjantaina.

Fox Newsin pääkonttori New Yorkissa maaliskuun alussa.

Yhdysvalloissa Fox News -televisiokanavaa vastaan nostettu kunnianloukkaus­tapaus menee valamiehistön käsittelyyn, uutistoimisto Reuters kertoo.

Delawaren osavaltion korkein oikeus päätti asiasta perjantaina. Tuomari Eric Davis hylkäsi Fox Newsin väitteet, että televisiokanava olisi suojattuna ”neutraalin raportoinnin” opin avulla. Kyseisen opin mukaan tiedotusvälineitä ei voi asettaa vastuuseen siitä, että ne ovat julkaisseet uutisarvoisia väitteitä neutraalilla tavalla.

Tapauksen taustalla on äänestyslaitteita valmistavan Dominion Voting Systems -yhtiön nostama kanne, jossa Fox Newsiä syytetään muun muassa tietoisesta valehtelusta. Fox Newsin juontajat ovat Dominionin mukaan muun muassa tietoisesti ottaneet ohjelmiinsa vieraita, jotka ovat levittäneet valheita sekä antaneet heidän levittää valheitaan.

Yhdysvalloissa joukkotiedotusvälineiden sananvapaus on perinteisesti ollut vahvasti suojattu. Pelkkä väärän tiedon levittäminen ei johda korvausvelvollisuuteen, vaan asian vireille panneen osapuolen eli kantajan pitää lisäksi kyetä todistamaan, että valehteleminen on ollut tahallista.

Poikkeuksellisen tapauksen tekee se, että Fox Newsin työntekijöiden sisäisiä viestejä on julkistettu osana oikeusprosessia, mitkä asettavat yhtiön työntekijät heikkoon valoon.

Viesteistä välittyy selkeä kuva siitä, miten kanavan suosituimmat juontajat, kuten Tucker Carlson ja Laura Ingraham keskustelivat Fox Newsin haastateltavista samaan aikaan, kun he levittivät perättömiä väitteitä presidentinvaaleissa tapahtuneesta vaalivilpistä.

Esimerkiksi asianajaja Sidney Powell oli väittänyt Fox Newsin toimittajan Maria Bartiromon ohjelmassa, että presidentinvaalien ääntenlaskussa oli tapahtunut vilppiä.

”Sidney Powell muuten valehtelee. Sain hänet kiinni siitä. Tämä on mielipuolista”, Carlson kirjoitti viestissään.

”Sidney on täysi sekopää. Kukaan ei suostu tekemään töitä hänen kanssaan”, Ingraham puolestaan vastasi ryhmäkeskustelussa Carlsonille.

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa 17. huhtikuuta ja sen ennakoidaan kestävän noin neljä viikkoa. Voi myös olla, että osapuolet pääsevät jonkinlaiseen sopimukseen ennen oikeudenkäynnin alkamista.

Dominion on väittänyt oikeudelle toimittamissaan asiakirjoissa, että Fox Corp ja Fox News ovat todistettavasti tienneet vaalivilppiä koskevien väitteiden olevan valheita. Yhtiöiden henkilökunta aina hallituksen puheenjohtajasta Rupert Murdochista alaspäin ovat olleet tietoisia valheista, mutta päättivät levittää niitä siitä huolimatta katsojalukujen tavoittelemisen takia.

Fox on kiistänyt Dominion syytökset ja väitteet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat