Kolme vuotta George Floydin kuoleman jälkeen Minneapolis uudistaa poliisi­ohjeistuksia

Minnesotan osavaltion kanssa yhteistyössä tehty 144-sivuinen sopimus pyrkii karsimaan poliisin tarpeetonta voimankäyttöä.

Yhdysvalloissa Minneapolisin kaupunki kertoi hyväksyneensä suunnitelman poliisilaitoksen uudistamiseksi. Uudistukseen päädyttiin lähes kolme vuotta sen jälkeen, kun musta George Floyd kuoli poliisin käsittelyssä Minneapolisissa.

Floyd kuoli, kun valkoinen poliisi painoi polvellaan maassa käsiraudoissa olleen Floydin niskaalähes kymmenen minuuttia.

Ohikulkijan kuvaama video Floydin kuolemasta johti mustien oikeuksia puolustaviin massaprotesteihin ympäri maailmaa. Floydin kuolema toukokuussa 2020 kirvoitti tiukkaa kritiikkiä poliisin voimankäyttötavoista ei vain Minneapolisissa mutta myös muissa Yhdysvaltain suurissa kaupungeissa.

Minnesotan osavaltion ihmisoikeuksista vastaava ministeriö aloitti Floydin kuoleman jälkeen tutkinnan. Sen lopputuloksena ministeriö totesi viime vuonna, että Floydin kuolemaan johtanut tragedia johtui osin poliisivoimiin yli vuosikymmenen aikana pesiytyneestä rotusyrjintään perustuvasta toimintatavasta.

”Tänään kohtaamme menneisyytemme ja siirrymme eteenpäin tiekartan avulla, joka tuo toivottua muutosta kaupunkiimme”, Minneapolisin pormestari Jacob Frey sanoi lausunnossa.

”Keskeinen tavoitteemme on rakentaa parempi, oikeudenmukaisempi lähestymistapa poliisin toimintaan ja yhteisön turvallisuuteen Minneapolisissa”, Frey jatkoi.

Kaupunki ja osavaltion ministeriö julkaisivat perjantaina 144-sivuisen sopimuksen, joka vaatii vielä oikeuden hyväksynnän.

Sen säännösten mukaan poliisi ei voi enää käyttää vähäisiä rikkomuksia, kuten rikkoutunutta ajovaloa, tekosyynä ajoneuvojen pysäyttämiselle. Poliisi ei myöskään voi jatkossa tehdä ruumiintarkastuksia ihmisille vain marihuanan hajun vuoksi.

Sopimus kehottaa poliiseja käyttämään voimaa vain silloin kun se on tarpeellista, tilannetta purkavalla tavalla ja suhteessa oletetun uhan voimakkuuteen. Se myös kieltää voiman käytön rankaisukeinona tai kostotoimena.

Etälamauttimia tulee käyttää vain, jos poliisilla on syy kiinniottoon ja sen käyttö on välttämätöntä ”poliisin, kohteen tai kolmannen osapuolen suojelemiseksi”, sopimuksessa sanotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat