Kiina ylitti Taiwanin­salmen ”keskiviivan”, Taiwanin puolustus­ministeriö sanoo

Yhdeksän kiinalaista hävittäjää ja yksi taistelulennokki ylittivät lauantaiaamuna paikallista Taiwaninsalmen jakavan keskiviivan, joka on epävirallinen maiden välinen rajapyykki.

Yhdeksän kiinalaista hävittäjää ja yksi taistelulennokki ylittivät lauantaiaamuna paikallista aikaa Taiwaninsalmen jakavan keskiviivan, kertoo Taiwanin puolustusministeriö. Ministeriön tiedotteesta kertoo uutistoimisto Reuters.

Taiwan lähetti paikalle lentokoneen varoittamaan kiinalaisaluksia.

Kiina on viime vuosina lentänyt lähes päivittäin lähellä Taiwania, jonka Kiina sanoo kuuluvan sille. Keskiviiva on kuitenkin maiden epävirallinen rajalinja, vaikka Kiina onkin julistanut, ettei koko rajaa ole olemassa.

Kiina uhkasi keskiviikkona ryhtyvänsä ”päättäväisiin toimiin”, jos Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Kevin McCarthy tapaa Yhdysvalloissa vierailevan Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin. Kiina kutsui tapaamista ”provokaatioksi”.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välit ovat viime aikoina kiristyneet huomattavasti.

Kiina otti näkyvästi kantaa myös Yhdysvaltain aiemman puhemiehen Nancy Pelosin vieraillessa Taiwanissa viime elokuussa. Myös Pelosin vierailun jälkeen kiinalaiset taistelukoneet ja sotalaivat ylittivät salmen keskiviivan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat