Baltian maat: Venäjän YK:n turvallisuus­neuvosto­puheen­johtajuus "häpeällistä, nöyryyttävää ja vaarallista"

Venäjästä tulee tänään YK:n turvallisuusneuvoston puheen­johtaja­maa. Puheenjohtajuus on aiheuttanut kritiikkiä.

Venäjän lauantaina alkava puheenjohtajuus YK:n turvallisuusneuvostossa on aiheuttanut kritiikkiä.

YK:n turvallisuusneuvoston kiertävä puheenjohtajuus siirtyy tänään Venäjälle. Viimeksi se oli neuvoston puheenjohtaja helmikuussa 2022, samassa kuussa kun se aloitti täysmittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

”Tämä on häpeällistä, nöyryyttävää ja vaarallista organisaation uskottavuudelle ja tehokkaalle toiminnalle”, sanoi Viron YK-suurlähettiläs Rein Tammsaar turvallisuus­neuvoston kokouksessa perjantaina.

Tammsaar esitti kokouksessa yhteisen kannanoton Viron, Latvian ja Liettuan puolesta. Tammsaaren mukaan maa, joka käy hyökkäyssotaa naapurimaataan vastaan ja jonka presidentistä kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on antanut pidätysmääräyksen ei voi toimia turvallisuusneuvoston, jonka ydintehtävä on kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpito, johdossa.

Tammsaar esitti huolensa siitä, että turvallisuusneuvostosta tulee Venäjän johtamana ”disinformaation alusta.”

Venäjän puheenjohtajuus on aiheuttanut kritiikkiä myös Ukrainassa. Maan ulkoministeri Dmytro Kuleba kutsui aiemmin tällä viikolla puheenjohtajuutta ”huonoksi vitsiksi”.

Lisäksi Tammsaar mainitsi Venäjän esittämät ydinaseuhkaukset ja Valko-Venäjän suvereniteetin horjumisen, joista turvallisuusneuvoston kokouksessa puhuttiin laajemminkin, syinä Venäjän sopimattomuudelle neuvoston johtoon.

Moni kokoukseen osallistunut maa tuomitsi Venäjän päätöksen sijoittaa ydinaseita Valko-Venäjän maaperälle.

Riski siihen, että sellaista asetta käytetään on nyt korkeampi kuin kertaakaan kylmän sodan loppumisen jälkeen, sanoi YK:n aseistariisunta-asioiden korkea edustaja Izumi Nakamitsu kokouksessa.

Venäjän päätös taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle on ensimmäinen ”ydinaseiden jakamisesta” tehty sopimus sen jälkeen kun ydinsulkusopimus tuli voimaan vuonna 1970, muistuttaa Nakamitsu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat