Erdoğan vahvisti Suomen jäsenyyden ratifioivan lain – Turkki toimittaa asia­kirjat USA:han ”varmaan alku­viikosta”

Turkin pitää vielä tallettaa oma hyväksymiskirjansa Washingtonissa sijaitsevan Yhdysvaltain ulkoministeriön arkistoon. Tämä voisi tapahtua alkuviikosta, arvioi ulkoministeriön kansliapäällikkö Jukka Salovaara.

Turkkilaismedian mukaan presidentti Recep Tayyip Erdoğan (oik.) on hyväksynyt Suomen Nato-jäsenyyden ratifoivan lain. Kuvassa myös Suomen presidentti Sauli Niinistö.

| Päivitetty

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on hyväksynyt lain Suomen Nato-jäsenyydestä, ja se on julkaistu Turkin virallisessa lehdessä. Asiasta kertoo myös turkkilainen uutistoimisto Anadolu.

Lain allekirjoitus on virallisessa lehdessä päivätty perjantaille 31. maaliskuuta. Laki tuli voimaan, kun se julkistettiin lehdessä lauantaina.

Suomen jäsenyyden lopullinen toteutuminen riippuu siitä, milloin Turkki toimittaa hyväksymisasiakirjat Washingtoniin. Yhdysvallat on Pohjois-Atlantin sopimuksen eli Naton perustamissopimuksen tallettaja.

Unkari toimitti hyväksymis­asiakirjansa Washingtoniin perjantaina, eli sillä kesti kolme päivää presidentin allekirjoittamisesta asiakirjan toimittamiseen.

”Unkari on jo tallettanut Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisasiakirjat Washingtoniin, ja käsittääkseni Turkki sen pian tekee. Varmaankin alkuviikosta”, sanoo ulkoministeriön kansliapäällikkö Jukka Salovaara HS:lle.

”Vielä ei ole tarkempaa tietoa.”

Salovaara sanoo, että Turkin asiakirjojen tallettamisen jälkeen Natolta tulee Suomelle kutsu varsinaiseksi jäseneksi.

”Välittömästi Turkin tallennuksen jälkeen sen pitäisi tulla”, hän kertoo.

”Ideaalitapauksessa se tulisi ennen kuin ulkoministerikokous alkaa tiistaina.”

Salovaara viittaa Naton ulkoministerikokoukseen tiistaina ja keskiviikkona. Kokoukseen osallistuu ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Haavisto puolestaan sanoi Ylen haastattelussa, että Naton pääsihteerin kutsu Suomelle voi tapahtua minä päivänä tahansa, esimerkiksi maanantaina tai tiistaina.

”Jos tämä Turkin tallennus etenee niin kuin on ajateltu, ensi viikon tai seuraavan viikon aikana voisi olla näitä ratkaisevia askeleita”, Haavisto sanoi Ylelle.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kirjoitti viestipalvelu Twitterissä lauantaina iltapäivällä, että Suomessa voidaan päästä viettämään pääsiäistä Naton jäseninä.

”Jos viimeisetkin palaset saadaan loksahtelemaan kohdalleen, pääsiäistä vietetään Suomessa Naton tuoreena jäsenmaana”, kirjoitti Kaikkonen.

Lue lisää: Näin viimeiset Nato-metrit etenevät

Kun Turkki on tallettanut hyväksymisasiakirjan, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsuu Suomen sotilasliiton jäseneksi.

Pääsihteeri Stoltenberg sanoi perjantaina, että Suomi tulee olemaan virallisesti Nato-jäsenmaa ”lähipäivinä”.

Kutsun saatuaan Suomi lähettää oman liittymiskirjansa Yhdysvaltoihin. Liittymiskirjan allekirjoittaa ulkoministeri Haavisto. Liittymiskirja toimitetaan luultavasti joko Suomen Washingtonin-suurlähetystön kautta tai niin, että joku Suomen valtiojohdosta vie asiakirjan paikalle.

Kun Suomi luovuttaa asiakirjan, tulee siitä virallisesti Naton täysjäsen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti Suomen Nato-jäsenyyttä koskevat lait viime viikolla, mikä oli päätepiste jäsenyyden kansalliselle hyväksymiselle Suomessa.

Turkki oli 30. ja viimeinen Nato-jäsenvaltio, joka ratifioi Suomen jäsenyyden.

Maan parlamentti hyväksyi Suomen jäsenyyden myöhään torstai-iltana. Kaikki parlamentin käsittelyyn osallistuneet 276 edustajaa äänestivät ratifioinnin puolesta. Erdoğanilla oli parlamentin hyväksynnän jälkeen 15 päivää aikaa allekirjoittaa laki.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi HS:lle vielä perjantaina, että Suomen jäsenyys ei välttämättä olisi Turkin presidentin tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Lopulta allekirjoittamiseen meni kuitenkin vain päivä, samoin kuin Unkarissa. Unkarin parlamentti ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden maanantaina, ja maan presidentti Katalin Novák allekirjoitti sen tiistaina.

Suomi ja Ruotsi lähettivät Nato-jäsenhakemuksensa viime vuoden toukokuussa, mutta Turkki ja Unkari eivät vielä ole ratifioineet Ruotsin jäsenyyttä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat