Punainen Risti: Vapaa­ehtoiset auttoivat eristyksiin jääneitä Finn­markissa

Poliisi jatkoi lauantaina lumivyöryvaarassa olevien alueiden evakuointeja. Vapaaehtoiset tulivat auttamaan eristyksiin jääneitä ihmisiä, joilta puuttui ruokaa ja lääkkeitä.

Yykeässä lomailevan suomalaisen vapaalaskijan Teemu Nikkilän ottama kuva Kavringtindenin vuoresta Pohjois-Norjassa lauantaina.

| Päivitetty

Kildalenissa Raisin eli norjaksi Nordreisan kunnassa tapahtui lauantaiaamuna uusia lumivyöryjä, kertoo norjalaislehti VG. Kukaan ei tiettävästi kuitenkaan joutunut uusien lumivyöryjen alle.

Pohjois-Norjassa poliisi jatkoi lumivyöryvaarassa olevien alueiden evakuointia lauantaina Tromssan ja Finnmarkin alueella. Viranomaisten mukaan evakuointia jatkettiin ainakin Reinøyassa, Oldervikissä, Breivikeidetissä ja Vasstrandissa.

Norjan Punaisesta Rististä kerrottiin, että Finnmarkin alueella oli ihmisiä jäänyt lumivyöryjen vuoksi eristyksiin. Vapaaehtoisten apua tarvittiin, sillä joiltakin eristyksiin jääneiltä puuttui ruokaa ja lääkkeitä.

”Näyttää siltä, että meihin vaikuttaa se huono sää, joka oli eilen Tromssassa ja joka siirtyy itään. Olemme puhuneet monille eristyksissä oleville ihmisille. Joku ei päässyt eilen töistä kotiin äärimmäisen lumivyöryvaaran ja suljettujen teiden vuoksi”, kuvaili Anette Kristiansen Karlsen Finnmarkin alueen Punaisesta Rististä NTB:lle lauantaina iltapäivällä.

Neljä ihmistä kuoli perjantaina lumivyöryissä Tromssan ja Finnmarkin lääneissä Pohjois-Norjassa. Lumivyöryjä tapahtui perjantaina useita: kaksi Yykeässä eli norjaksi Lyngessä, yksi Reinøyassa, yksi Kaivuonossa ja yksi Raisissa.

Poliisi kertoi yleisradio NRK:n mukaan lauantaina lisätietoja turmissa kuolleista. Reinøyassa kuolivat norjalainen mies ja nainen, Raisissa nelikymppinen slovenialaismies ja Yykeässä kolmikymppinen italialaismies.

Norjan viranomaisten ja ilmatieteen laitoksen yhteisen Varsom.no-sivuston mukaan alueella oli lauantaina suuri ja vielä sunnuntainakin huomattava lumivyöryvaara.

”Lumivyöryjä on varmasti tulossa lisää sekä lauantaina että sunnuntaina”, sanoi Raisin kunnanjohtaja Hilde Anita Nyvoll VG:lle.

Kuusihenkisestä slovenialaisesta laskettelijaryhmästä yksi kuoli perjantaina Raisin alueella.

”Lähetimme kriisiryhmän matkailijajoukon avuksi ja perjantai-iltana tekstiviestin kaikille asukkaille ja vieraille kunnan alueella”, Nyvoll sanoo.

”Lumivyöryvaara on suuri, ja poliisi neuvoo turisteja pysymään poissa vuorilta.”

Nyvollin mukaan lumivyörytilanne on pahempi kuin esimerkiksi viime vuonna ja vyöryjä on sattunut paikoissa, joissa niitä ei ole aiemmin havaittu.

Naapurikunnan Yykeän pormestari Dan-Håvard Johnsenin mukaan vuorilla on vielä satoja turisteja, jotka voivat olla vaarassa.

Johnsen valitti NRK:n haastattelussa tietoturvaviranomaisten kieltäneen kuntaa lähettämästä tekstiviestejä, koska se on viranomaisen mukaan valtion asia. Tietoturvaviraston tiedotusjohtaja Janne Stang Dahl kielsi viraston antaneen kieltoja.

Yykeässä lomaileva suomalainen vapaalaskija Teemu Nikkilä kertoi lumisateiden alkaneen kaksi ja puoli vuorokautta sitten. Hänen mukaansa lauantai oli kuitenkin aamuista sadetta lukuun ottamatta jo aurinkoinen ja hyvä laskettelupäivä.

”Helikopteri lensi majapaikkamme ylitse lauantaina, mutta muuta poikkeuksellista emme ole havainneet”, Nikkilä kertoi puhelimitse Pohjois-Norjasta.

Hän sanoo palaavansa ystävineen lomamatkalta kotiin keskiviikkona alkuperäisten suunnitelmiensa mukaisesti.

Oikaisu 1.4. kello 17.15: Raisin alueella ollut laskettelijaryhmä, jonka jäsen kuoli turmassa, oli Sloveniasta, ei Slovakiasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat